Alimentele vegetariene nu sunt toate la fel de sănătoase, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Harokopio, Atena, Grecia.

„Studiul nostru evidențiază calitatea nutrițională variabilă a alimentelor vegetale. Această constatare a fost mai evidentă la femei. Cercetările anterioare au arătat că femeile tind să mănânce mai multe alimente pe bază de plante și mai puține produse pe bază de animale decât bărbații. Dar cercetarea nostră sugerează că acest lucru nu garantează alegeri alimentare mai sănătoase și, la rândul lor, o stare de sănătate mai bună , ” a explicat Dr. Matina Kouvari, autorul studiului.

Majoritatea studiilor dietetice definesc dietele pe bază de plante pur și simplu ca fiind „vegetariene” sau „sărace în carne”, tratând astfel toate alimentele din plante ca fiind egale. Aspectul unic al acestui studiu a fost acela că a examinat tipul de alimente pe bază de plante consumate, pe lângă cantitatea totală. Produsele sănătoase pe bază de plante au fost în principal alimentele cel mai puțin procesate, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele, nucile, uleiul de măsline și ceaiul / cafeaua. Produsele nesănătoase pe bază de plante constau în sucuri, băuturi îndulcite, cereale rafinate, cartofi și orice fel de dulciuri (de exemplu, ciocolată, deserturi tradiționale grecești etc.).

Studiul a examinat legătura dintre cantitatea și calitatea alimentelor pe bază de plante și sănătatea inimii pe o perioadă de 10 ani.

În 2001 și 2002, studiul ATTICA a selectat aleatoriu un eșantion de adulți care trăiau în Atena, care nu aveau boli cardiovasculare sau alte afecțiuni cronice. Analiza actuală a fost efectuată la 146 de participanți obezi cu tensiune arterială normală, lipide din sânge și zahăr din sânge. Dieta a fost evaluată folosind un chestionar despre obiceiurile uzuale din anul precedent. A enumerat 156 de alimente și băuturi consumate în mod obișnuit în Grecia, cu fotografii pentru a ajuta la definirea dimensiunilor porțiilor.

În decurs de un deceniu, aproape jumătate dintre acești participanți obezi au dezvoltat hipertensiune arterială, lipide crescute din sânge și nivel ridicat de zahăr din sânge – o combinație care este deosebit de riscantă pentru sănătatea inimii.

Bărbații care au consumat mai multe alimente pe bază de plante au avut mai puține șanse să aibă această scădere a stării de sănătate. O tendință a fost observată și la femei, dar nu a atins semnificația statistică.

În ceea ce privește calitatea alimentelor pe bază de plante, alegerile mai sănătoase au fost legate de menținerea tensiunii arteriale normale, a lipidelor din sânge și a zahărului din sânge. În schimb, consumul de alimente nesănătoase pe bază de plante a fost asociat cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale, a lipidelor crescute în sânge și a nivelului ridicat de zahăr din sânge. Aceste asocieri au fost mai puternice la femei în comparație cu bărbații.

 „Consumul de mai puțină carne este benefic pentru sănătatea inimii, mai ales atunci când este înlocuit cu alimente vegetale nutritive precum cereale integrale, fructe, legume, nuci și ulei de măsline”, a declarat Kouvari.

Ea a menționat că analiza a fost efectuată la indivizi obezi și constatările nu ar trebui extinse la alte categorii de greutate.