Cercetătorii au conceput o soluție dulce la criza poluării cu plastic – transformă deșeurile în aromă de vanilie.
Într-un studiu publicat în Green Chemistry săptămâna trecută, oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au detaliat modul în care au folosit bacteriile comune pentru a transforma plasticul din polietilen tereftalat (PET) într-o substanță chimică utilă, iar acea substanță chimică este compusul aromatic vanilină.
„Acesta este primul exemplu de utilizare a unui sistem biologic pentru a transforma deșeurile de plastic într-o substanță chimică industrială valoroasă și acest lucru are implicații foarte interesante pentru economia circulară”, a spus declarat autorul studiului, Joanna Sadler într-un comunicat publicat de Universitatea din Edinburgh.
În prezent, materialele plastice își pierd aproximativ 95% din valoare după ce sunt utilizate o singură dată. Un alt studiu publicat recent a constatat că sticlele de plastic au fost a doua cea mai comună formă de gunoi marin, după pungile de plastic.
Descoperirea unor soluții noi pentru deșeurile de plastic ar putea face reciclarea mai viabilă și ne poate îndrepta către o economie circulară ideală în care nu se risipesc materiale.
Pentru a rezolva această problemă, oamenii de știință din Edinburgh s-au bazat pe cercetările anterioare, care au descoperit cum să folosească enzimele pentru a descompune PET-ul în acid tereftalic (TA). Apoi au luat TA și au folosit o versiune proiectată a bacteriilor comune E. coli pentru a transforma TA în vanilină.
„Aceasta este o utilizare cu adevărat interesantă a științei microbiene la nivel molecular pentru a îmbunătăți sustenabilitatea și a lucra spre o economie circulară. Folosirea microbilor pentru a transforma deșeurile din plastic, care sunt dăunătoare mediului, într-o marfă importantă, cu aplicații largi în produse cosmetice și alimentare este o frumoasă demonstrație a chimiei ecologice”, a declarat editorul Dr. Ellis Crawford, editor public al Societății Regale de Chimie, care nu a fost implicat în studiu.
Vanilina este de fapt o substanță chimică extrem de căutată. Este utilizat în orice, de la aromele alimentare și cosmetice la erbicide și produse de curățare. Cererea pentru substanța chimică este în creștere și se preconizează că piața pentru aceasta va ajunge la 724,50 milioane de dolari până în 2025.
Cu toate că substanța provine în mod tradițional din extractul de fasole de vanilie, obținerea ei din produse petrochimice este o practică răspândită. De fapt, 85% din producția mondială de vanilie este acum sintetizată din substanțe chimice cu combustibili fosili.
Potrivit cercetătorilor, vanilia derivată din plastic ar trebui să poată fi mâncată în siguranță, dar sunt necesare mai multe teste înainte ca aceasta să ajungă în magazine.