Regiuni vaste din SUA, Australia sau Canada au fost grav afectate de incendii de vegetație în ultimii doi ani. Ca urmare, cercetătorii explorează acum modul în care ciupercile pot ajuta la detoxifierea solului și a apei poluate.
Oamenii de știință și voluntarii de la CoRenewal, o organizație nonprofit dedicată restaurării ecologice, desfășoară experimentul în zone de ardere de-a lungul căilor navigabile cu risc ridicat din nordul Californiei.
Plasticele, metalele, componentele electronice și materialele de construcție arse și topite lasă în urmă cenușa toxică, care ajunge apoi în sistemele de apă.
CoRenewal cercetează în prezent modul în care ciupercile pot filtra și descompune aceste toxine – un proces numit micoremediere.
Ciupercile descompun substanțele chimice complexe în molecule mai mici, netoxice, cum ar fi carbonul, oxigenul și hidrogenul. Ciupercile pot absorbi și metalele grele. Dar, deoarece metalele grele nu pot fi descompuse în continuare, ciupercile încărcate cu metal trebuie aruncate în instalațiile de deșeuri toxice, unde sunt cel mai adesea incinerate.
Micoremedierea s-a dovedit, de asemenea, o opțiune fezabilă și în alte aplicații. În 2019, Lands Council a redus nivelurile de bifenil policlorurat (PCB) din râul Spokane din Washington cu 46% folosind ciuperci și bacterii locale.
„Sperăm că prin descoperirile noastre putem ajuta sfera publică să se familiarizeze cu micoremediere și să încurajăm curiozitatea și acceptarea ideologiilor de bioremediere”, a declarat Bright, citat de Food Tank.
El speră că practicile de bioremediere, dacă se dovedesc a fi eficiente, vor fi adoptate la scară largă.