Un studiu efectuat și publicat de Comisia Europeană în aprilie 2014, a concluzionat comparația făcută între cele două modele agricole – organic și convențional – pentru a vedea care este mai profitabilă. Cercetarea a fost făcută asupra aspectelor economice, de la costurile inițiale și eficiența fermelor, la prețul produselor lactate și cerealelor din Europa Centrală și de Vest.
În urma cercetării s-a dovedit că agricultura organică aduce venituri cu puțin mai mari în unele cazuri. Când se iau în calcul costurile inițiale pentru pesticide, îngrășăminte sau combustibil pentru obținerea recoltelor, agricultura organică își dezvăluie o parte din avantaje. Cu toate acestea, mecanizarea produce apariția riscurilor de mediu, deoarece nu se diferențiază de cea convențională la capitolul combustibil pentru munci agricole.

Concluzia principală a studiului este existența diferențelor mici între cele două modele agricole atunci când vine vorba de capitalul investit, deoarece începerea unei activități de producție ecologică nu este lipsită de investiție, însă cheltuielile vizează obținerea certificărilor și investiția în echipamentele speciale. Marile diferențe sunt vizibile atunci când atenția se mută înspre beneficiile sociale și cele de mediu oferite de agricultura ecologică:

• Recolte mai mari cu investiții ieftine bazate în mare parte pe biodiversitate;
• Siguranța alimentară;
• Excluderea riscurilor prin înlocuirea materialelor chimice cu resurse regenerabile;
• Rezistența culturilor în situații de seceta sau ploile abundente;

Agricultura ecologică este principala sursă de alimentare sănătoasă pentru populaţie, precum şi o soluţie reală de reducere a poluării mediului, asta deoarece procesul şi procedurile de obţinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli şi principii stricte.

Respectarea regulilor şi a principiilor pentru producerea culturilor ecologice sunt reglementate prin legislaţia naţională. Controlul întregului proces tehnologic de obţinere a unui astfel de produs, se face de către organisme de inspecţie şi certificare.