În timp ce în Europa de Nord fermierii se confruntă cu furtuni puternice, nici în România nu lipsesc avertizările meteo de vreme rea. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) publică frecvent alerte meteorologice de vânt puternic și viscol, informații importante dealtfel pentru fermieri, care sunt avertizați să ia toate măsurile necesare pentru a pune la adăpost spațiile amenajate, dar și animalele. Serele sau solariile reprezintă investiții care trebuie protejate, iar daunele cauzate de furtuni puternice, riscă să compromită complet atât structura, cât și toată cultura din interior. Mulți cultivatori depind în activitatea lor de fiecare recoltă, iar pierderea întregului sezon de producție poate fi o ruină din punct de vedere financiar. O mică pregătire poate să ajute mult pentru a reduce simțitor daunele care pot fi cauzate de condiții meteorologice severe, precum furtuni sau viscole. Specialiștii susțin că odată ajunsă la cultură temperaturi de sub 0° chiar și pentru cea mai mică perioadă de timp, s-ar putea să fie compromisă întreaga producție.

Potrivit informaţiilor publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, pentru prima dată în această iarnă, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare la nivel național pe data de 8 februarie, cu privire la un fenomen periculos care produce temperaturi foarte scăzute.

În pericol sunt în mod special legumicultorii, ale căror solarii pot fi afectate de rafalele de vânt. Viscolul puternic a făcut deja pagube în acest sezon. Una dintre daune s-a înregistrat în județul Botoșani la un solar cu o suprafață de 1100 m2. Aici, folia a fost sfâșiată de vântul puternic, iar fundațiile solarului au fost scoase din pământ, transformând construcția într-un morman de fiare.