România are un potențial ridicat în ceea ce privește agricultura ecologică. O arată un indicator important din statisticile Eurostat. Este vorba de procentajul suprafețelor în conversie din totalul suprafețelor ocupate de agricultura organică. România se afla în 2018 pe locul 1 în cadrul Uniunii Europene, cu 47.4%, în fața unor țări precum Croația (44.5%) și Irlanda (39.9%). Pe ultimele locuri se află Marea Britanie, Slovenia și Olanda.

Dacă ne uităm la împărțirea zonelor pe care se face agricultură ecologică, în cazul României vorbim de aproape 75% teren arabil, 20% pășuni și 5% culturi permanente. Finlanda are cel mai mare procent de teren arabil din totalul suprafeței cu tehnologie ecologică, în jur de 99%. La polul opus, peste 95% din pământurile organice ale Irlandei sunt pășuni. Culturile permanente sunt pe primul loc în Cipru, cu aproape 50% din totalul zonelor pe care se face agricultură organică.

Concentrația cea mai mare de ferme ecologice se află în regiunea Salzburg, cu 52% din totalul terenurilor agricole. Peste 25% din terenuri lucrate în regim ecologic se află în alte 7 zone: Severozapad – Cehia (30%), Norra Mellansverige – Suedia (29%), Calabria – Italia (29%), Mellersta Norrland – Suedia (28%), Burgenland – Austria (27%), Sicilia – Italia (26%) și Moravskoslezsko – Cehia (25%).