Industria îngrășămintelor a identificat cele mai promițătoare tehnologii pentru fabricarea îngrășămintelor verzi. Provocarea constă în scalarea produselor decarbonizate. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea costurilor și abordarea provocărilor tehnice, creând în același timp o piață pentru produsele alimentare premium, cu amprentă redusă de carbon.

Astăzi, 50% din producția globală de alimente este posibilă datorită îngrășămintelor minerale. Dar industria fertilizanților consumă multă energie, producția de amoniac fiind responsabilă pentru aproximativ 5% din consumul mondial de gaze. Pentru a decarboniza acest proces, combustibilii fosili utilizați pentru a produce amoniac (o componentă cheie a îngrășămintelor minerale) trebuie înlocuiți cu energie regenerabilă. Așa-numitul amoniac verde ar putea ajuta la decarbonizarea producției de alimente prin îngrășăminte cu conținut scăzut de carbon.

Mai mulți producători de îngrășăminte au anunțat recent proiecte de producere a hidrogenului din apă folosind energie regenerabilă. În Spania, Fertiberia va folosi panouri solare pentru a genera energie pentru un electrolizor de 20 MW, producând astfel 5% din hidrogenul necesar pentru fabricarea amoniacului într-una din fabricile de îngrășăminte ale grupului. Până în 2027, cele două companii intenționează să instaleze 800 MW de capacitate de producție a hidrogenului verde în diferite locații.

Între timp, Yara si-a anunțat intenția de a demara proiecte de electrolizare în fabricile de amoniac din Olanda și Norvegia.

Fabrica olandeză Sluiskil va avea instalat un electrolizator de 100 MW, urmând ca operațiunile să înceapă în 2024-2025. Fabrica norvegiană Porsgrunn va avea o unitate mai mică de electrolizare (20 MW), programată să intre în funcțiune la începutul anului 2023.

Pionierii care au anunțat proiecte cu emisii reduse de carbon subliniază necesitatea co-finanțarii publice și a unui cadru de reglementare adecvat, acestea fiind condiții prealabile pentru ca proiectele verzi să funcționeze.

Principala barieră este costul surselor de energie ecologică, care sunt încă mult mai scumpe decât gazul, având în vedere și cantitățile de electricitate necesare pentru electrolizere. Abundența surselor regenerabile de curent și prețurile competitive sunt condiții esențiale pentru ca amoniacul verde să scaleze și să reinventeze actuala tehnologie de producție.

Mai mult, întrucât instalațiile de îngrășăminte cu producție de amoniac sunt împrăștiate în toată Europa, infrastructura de transport a energiei electrice și / sau a hidrogenului este necesară pentru o dezvoltare echilibrată.

Următoarea provocare este crearea de piețe care recompensează amoniacul cu conținut scăzut de carbon. Sunt necesare definirea și crearea unor scheme de certificare pentru amoniac verde, astfel încât fermierii să poată stabili tarife mai bune pentru producțiile care au la baza fertilizanți verzi.

 

Decarbonizarea alimentelor

Amoniacul verde poate fi utilizat pentru a produce îngrășăminte verzi. Dacă îngrășămintele sunt decarbonizate, ar duce la o reducere importantă a amprentei de carbon a producției agricole și la un pas către decarbonizarea alimentelor. Dar acest lucru se poate realiza numai printr-o strânsă cooperare și determinare în lanțul valoric.