Fermierii sunt tot mai conștienți de efectele schimbărilor climatice și de problemele pe care acestea le generează, fie că vorbim de inundațiile de primăvară, grindina de vară sau secetã. Însă, potrivit ultimelor cercetări, schimbările de tipar ale climei influentează și eficiența erbicidelor.
Potrivit unui studiu comun între Universitatea din Illinois și Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii(USDA), perturbările climatice influențează si eficiența erbicidelor comune de preemergență. Având un control mai redus al buruienilor la începutul sezonului, fermierii sunt obligați să se bazeze mai mult pe erbicidele post-emergență sau riscă să reducă randamentul culturilor.
„Avem precipitații mai variabile, inclusiv condiții în care oamenii nu sunt capabili să planteze, deoarece umiditatea nu permite accesul utilajelor. În aceste cazuri, aplicarea erbicidelor de preemergență este împinsă într-o perioadă care este în mod obișnuit mai uscată”, spune Marty Williams , Ecolog USDA-ARS, profesor afiliat la Departamentul de Științe ale Culturilor din Illinois și autor al studiului.
Vremea mai uscată poate fi mai bună pentru eficiența echipamentelor de plantare, dar este o problemă pentru erbicidele de preemergență. Folosind date care se întind pe 25 de ani și 252 de medii meteorologice unice, Williams și echipa sa au descoperit că majoritatea erbicidelor de preemergență aveau nevoie de 5 până la 15 centimetri de ploaie în 15 zile de la aplicare. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, ratele de combatere a buruienilor au scăzut.
„Știam deja că unele ploi după aplicare au fost esențiale pentru ca erbicidul să se mute în sol, dar nu știam cât sau când”, spune Williams.
În cadrul studiului,au fost evaluate efectele a patru erbicide obișnuite de preemergență (atrazină, acetoclor, S-metolaclor și mesotrion), singure și în combinație, asupra a trei specii de buruieni importante din punct de vedere economic in regiunea Statelor Unite: spanacul sălbatic, mohorul verde și amarantul.
Analizele au arătat în mod clar necesitatea generală de ploaie după aplicare, dar erbicidele de preemergență au variat în ceea ce privește cerințele lor pentru precipitații în acea fereastră de 15 zile după aplicare. De exemplu, S-metolaclorul a necesitat 10 până la 15 centimetri de precipitații pentru a maximiza controlul amarantului, în timp ce acetoclorul a avut nevoie doar de 5 centimetri pentru a controla aceeași buruiană.
Rezultatele au indicat, de asemenea, că amestecul de erbicide a contribuit la minimizarea cantității de precipitații necesare pentru controlul cu succes al buruienilor. Când s-a adăugat atrazină la S-metolaclor, combinația a avut nevoie de doar 5 centimetri pentru a atinge același nivel de control.
„Combinațiile de erbicide oferă adesea beneficii suplimentare programelor de combatere a buruienilor. Evoluția continuă a rezistenței la erbicide la specii precum mohorul necesită măsuri de control mai integrate, iar combinațiile de erbicide pot fi o componentă a sistemelor integrate concepute pentru a minimiza producția de semințe a buruienilor”, spune Aaron Hager, coautor al studiului.
Când cercetătorii au luat în considerare doar efectul temperaturii solului asupra eficacității erbicidelor, nu au găsit un model consistent. Dar temperatura a fost în mod clar importantă în scenariile cu precipitații scăzute.
„Când precipitațiile au fost de 10 centimetri sau mai mult în decurs de 15 zile, probabilitatea controlului reușit al buruienilor cu majoritatea tratamentelor a fost maximizată la toate temperaturile solului. Cu toate acestea, atunci când precipitațiile au fost sub 10 centimetri, temperaturile mai ridicate ale solului au crescut sau au scăzut probabilitatea controlului cu succes a buruienilor. În cele din urmă, temperaturile viitoare în condiții de precipitații limitate sunt susceptibile de a exacerba variabilitatea eficacității erbicidului „, spune Williams.
Noul studiu ar putea fi extrem de important și pentru fermierii romani, care se confruntă cu tipare neregulate ale vremii și precipitații reduse. Cercetătorii recomandă utilizarea erbicidelor de preemergență în combinație și îndeamnă fermierii să fie strategici în momentul aplicării lor, atunci când ploaia este în prognoză.
*Nota: În Statele Unite, precipitațiile sunt reprezentate frecvent în centimetri pe 24 de ore.