Plantele cultivate în tunele umbrite beneficiază de microclimatul creat prin umbrire, care favorizează menţinerea unor condiţii favorabile, prin reducerea temperaturii şi protejarea împotriva insolaţiei directe, inflorescenţele având o creştere armonioasă, menţinându-şi vizibil calitatea.

În perioada de vară, broccoli este imposibil de cultivat fără umbrire, cultura neumbrită atrage după sine pierderi mari, deoarece temperaturile ridicate şi lipsa unei miniprotecţii împotriva radiaţiei solare directe determină deschiderea mugurilor florali, fenomen care se observă la puţin timp după apariţia inflorescenţelor principale şi apoi se accentuează puternic, ducând la deprecierea inflorescenţelor.

La toţi hibrizii de broccoli, cele mai bune rezultate au fost obţinute la plantele umbrite cu plasă verde închis, urmate de plasa verde cu dungi albe şi plasa verde deschis, în timp ce martorul neumbrit a obţinut cele mai mici inflorescenţe principale.

Umbrirea plantelor cu plasă de culoare verde cu diferite nuanţe a determinat o influenţă constantă deosebit de favorabilă asupra indicatorilor de producţie, iar dintre plasele de umbrit utilizate cu cele mai bune rezultate au fost obţinute la tunelul umbrit cu plasă verde închis.

Pentru cultivarea în sezonul cald, a plantelor care necesită umbrire, o altă alternativă a plasei, sunt copacii. Cultivarea plantelor în solul livezilor constituie procedeul de intercalare a plantațiilor tinere cu pomi.

Schemele de înființare a culturilor legumicole în livadă sunt influențate de vârsta plantației. Deoarece în timp pomii din livadă cresc și își dezvoltă învelișul foliar, plantarea legumelor se va face doar în zona centrală a rândurilor de pomi. Când umbrirea devine foarte puternică se va renunța la culturile intercalate.

Potrivite pentru culturile intercalate sunt plantatiile cu pomi pitici, cum este cazul la vișin și piersic, deoarece în acest caz culturile interca­late vor putea fi efectuate pe o perioadă mai îndelungată.

Culturile intercalate de legume au efect favorabil și pentru livadă sau podgorie deoarece prin măsurile de îngrijire a culturilor legumicole (fertilizare, irigare) se asigură condiții bune pentru pomi și viță de vie, care cresc mai viguroși și cu o capacitate mai mare de producție.