O livadă creează verdeață și umbră, dacă este situată lângă gospodărie. Umple primăverile de flori, atrage polenizatori, înfrumusețează curtea și oferă fructe de o savoare neegalată de cele din supermarketuri. În plus, pomicultura hobby poate vedeni o preocupare pasionată, un prilej de eliberare de stres, o ocazie de lucru în aer liber cu copiii sau chiar de mândrie pentru esteticul gospodăriei.

 

Cultivarea cireșului și vișinului în livada

 

De obicei vișinul și cireșul prospera în zonele unde mărul și părul se dezvolta bine, dacă solul este bun și perioadele de secetă sunt mai mici

Vișinul este mai rezistent ca cireșul și de aceea poate fi plantat și în zonele în care cireșul nu rezistă. Însă, un cireş produce mai multe fructe decât un vișin.

În general toate soiurile de vișin și cireș sunt autofertile însă, situarea în preajma lor a altor specii îmbunătățește recolta.

 

Din păcate, cireșele și vișinele sunt fructe foarte perisabile, acestea nu pot fi păstrate mai mult de 2 -3 zile, dar pot fi conservate și congelate.

Deoarece atât cireșul cât și vișinul sunt pomi viguroși se cere o distanță de plantare de minim 5X5 m.

 

Recomandăm soiurile: Cireș Timpuriu de Bistrita, Cireș Germersdorf – Giorgia, Vișin Abundent de Erd, Vișin Crisana, Vișin Meteor, Cireș Van, Cireș Stella, Cireș Hedelfingen, Cireș Negru Amar.

 

Cultivarea piersicului și nectarinului în livada

 

Piersicul și nectarinul sunt cele mai pretențioase specii de pomi fructiferi, fiind sensibile la gerul iernii. Pentru a obține fructe mari și sănătoase este recomandat să răriți fructele la 3-4 degete una de alta. Dacă ramurile sunt prea aglomerate, fructele vor fi mici și va crește riscul de apariție a moniliozei și a putregaiului cenușiu.

 

Atât piersicul cât și nectarinul sunt specii autofertile, lipsite în mare parte de probleme. Singura boală ce nu poate fi evitată este basicarea frunzelor care dispare cu ajutorul tratamentelor preventive.

Piersicile și nectarinele sunt fructe perisabile, nu pot fi păstrate o perioada îndelungată sub forma proaspătă, dar pot fi conservate transformate în gemuri, compoturi sau chiar congelate.

 

Pentru balcon este recomandat, nectarin pitic, decorează și produce fructe delicioase.

Soiurile de nectarin și piersic pe care sunt recomandate sunt: Piersic Redhaven, Piersic Champion.