O grădină de legume sănătoase necesită sol bogat în nutrienți. Mulți grădinari adaugă compost, gunoi de grajd și alte materiale organice pentru a îmbogăți solul, dar o altă metodă este plantarea culturilor de acoperire.
Ce sunt culturile de acoperire din grădină?
Materia organică pe care o folosim pentru a ne ameliora solurile oferă hrană pentru râme, bacterii, ciuperci, nematode și altele viețuitoare care trăiesc în sol și, la rândul lor, îl fac fertil.
Plantarea culturilor de acoperire pentru grădinile de legume este doar o altă metodă de infuzare a materiei organice în grădină pentru a facilita productivitatea solului. Înființarea culturilor de acoperire în grădină îmbunătățește structura fizică și fertilitatea solului. Această metodă oprește, de asemenea, eroziunea solului, reduce problemele buruienilor, ajută la reținerea apei și adăpost pentru insectele benefice.
Odată ce cultura de acoperire a fost prelucrată înapoi în sol, aceasta furnizează azot, fosfor, potasiu, precum și alți micronutrienți. Culturile de acoperire folosite pentru a atrage insecte benefice care ajută la combaterea dăunătorilor sunt numite „culturi capcane”.
Culturile de acoperire mai sunt numite și îngrășăminte verzi. Cele mai utilizate specii pentru obținerea îngrășămintelor verzi sunt: lupinul galben, sparceta, trifoiul roșu, mazărea, măzărichea, muștarul și hrișca.
Îngrășămintele verzi sunt considerate cele mai eficiente și avantajoase dintre toate îngrășămintele organice utilizate. Acestea nu poluează apele subterane, spre deosebire de riscul ce poate apărea în cazul gunoiului de grajd sau bălegarului și pot fi produse foarte ieftin. Metoda respectivă de hrănire a solului era utilizată încă pe timpul romanilor.
Pe lângă faptul că, îngrășămintele verzi sporesc materia hrănitoare din sol, acestea întorc, la încorporare, elementele ce au fost consumate de plante în timpul vegetației. Cele trei elemente de bază: azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K), ce se găsesc în îngrășămintele verzi, sunt foarte ușor asimilate de către culturile ce vor fi cultivate ulterior. Îngrășămintele de sinteză chimică cu NPK distrug microorganismele din sol, de aceea și ar trebui să ne orientăm la sursele organice.
Cum să plantați culturi de acoperire
După ce ați ales tipul de cultură de acoperire pe care doriți să-l semănați, este timpul să pregătiți grădina. Imediat după recoltarea legumelor, îndepărtați toate resturile de plante și prelucrați grădina până la adâncimea de 15 cm. Modificați solul cu compost sau gunoi de grajd bine putrezit la o rată de 9 kilograme (9 kilograme) pe 9 mp sau adăugați un îngrășământ de 15-15-15 la o rată de 454 g pe 9 mp.
După semănat, plantele trebuie lăsate să se dezvolte până la înflorit, apoi se tăvălugesc sau se taie cu freza rotativă. Îngrășămintele din familia Graminee se tăvălugesc înainte de înspicare. Adâncimea de încorporare este de 5-20 cm în dependență de structura solului (5-10 cm pe soluri grele și 10-20 cm pe soluri ușoare).