Un agricultor din Republica Moldova, și-a pus pe roate o afacere ecologică în satul natul – Olișcani. A început cu livada de nuci, apoi cu cea de prune, iar acum a ajuns să producă 12 tipuri de cereale cu zero chimicale. Secretele le-a aflat din întreaga Europă.

Cu suportul UE, Alexei Micu, un agricultor din Șoldănești, Republica Moldova, a beneficiat de mai multe vizite de studiu în diverse țări europene, iar practicile văzute le-a implementat acasă.

Ce înseamnă agricultura ecologică sau cum să renunți la ierbicide și pesticide? Sunt întrebări la care Alexei Micu, a aflat răspunsurile de-a lungul mai multor vizite de studiu în diverse țări europene. Unul dintre acestea este asolamentul.

„În fiecare an, noi schimbăm, din cele 18 parcele, în baza unui plan de cinci ani, cultura pe care o cultivăm. Adică utilizăm o cultură boboasă înaintea unei cereale, utilizăm floarea soarelui doar după cinci ani după ce a fost cultivată. Creștem ovăzul și secara pentru a diminua presiunea de buruieni”, a explicat Alexei Micu.

De exemplu, pentru a lupta pe o cale naturală cu un dăunător precum sarmarul, plantează muștar. „Semințele pentru cultura ecologică nu sunt tratate. Respectiv, ele sunt mai ușor consumate de insecte. Sarmarul este un vierme care consumă fie sămânța, fie planta propriu-zisă. Muștarul, cultivat până la cultura de floarea soarelui, previne infectarea masivă cu acest dăunător. Nu îl distruge, doar că nu îi place gustul de muștar eliminat în sol și el migrează mai adânc”, a explicat agricultorul.

În prezent, antreprenorul testează noi tehnologii prin care își propune reducerea buruienilor. De exemplu, a cultivat, prin diverse modalități, soia, însă pe un câmp de secară.