Prețurile din piețele agroalimentare din toată țara au scăzut spre valori normale în ultimele zile, iar acum nu mai ”sperie” clienții, așa cum se întâmpla în urmă cu 1-2 săptămâni.

Cele mai drastice ajustări au venit la produsele de sezon, cum ar fi căpșunele sau cireșele. Prețul unui kilogram de cireșe a ajuns la 12 lei/kg, sumă care îi este accesibilă și unui pensionar sau unei persoane în șomaj tehnic.

Fructele și legumele sunt alimentele cele mai recomandate pentru orice dietă, iar asta cu atât mai mult cu cât sunt proaspete. În acestă perioada, în continuare legumele și fructele sunt cele mai vizate alimente, iar situația actuală le recomandă și mai mult cu aviz pentru întărirea imunității.

Deși mulți așteptau cu nerăbdare apariția lor în piețe, puțini își permit să le și cumpere. Cu toate acestea, pe tarabele din toată țara au apărut fructe și legume de sezon „timpurii”, importate din străinătate. Pentru cireșe, până nu demult, prețul unui kilogram pornea de la 80 de lei și ajungea până la 150 de lei.

„Astea care sunt cu 150 de lei sunt cireşe aduse din import. Un euro, un euro jumătate, mai mult nu e kilogramul de cireşe. (…) Eu nu cred că o să dau cireşele mai scumpe de 5 lei (kilogramul), că nu am cum”, a declarat Gheorghe Voica, un pomicultor din Argeș.

În condițiile prețurilor exorbitante, cei mai mulți clienți sunt dispuși să aștepte luna iunie, când aceste fructe vor fi mult mai ieftine. Însă pentru cireșele românești „de lux” mai avem de așteptat. Soiurile de mai abia acum s-au copt, iar pomicultorii români susțin că cele mai gustoase sunt cele de iunie și iulie. Cât despre prețul la care se vor vinde, rămâne de văzut. Cert este că nu vor depăși costul celor de import.

Horticultorii locali speră să poată vinde cireşele româneşti, luna viitoare, la un sfert din preţul din import.