Comitetele consorțiilor DOP Parmigiano Reggiano și Grana Padano au declarat că resping Nutri-Score. Eticheta se confruntă, de asemenea, cu noi provocări în Spania.
Organizațiile din spatele a două specialități rivale tradiționale italiene de brânză, Parmigiano Reggiano și Grana Padano, au organizat o întâlnire comună a consiliului pentru prima dată în istoria lor.
La ședință, cele două consorții din spatele brânzeturilor protejate cu denumire de origine protejată au declarat că vor lucra împreună pentru a se opune adoptării Nutri-Score ca sistem oficial de etichetare a produselor alimentare (FOPL) din Italia și Europa.
De asemenea, au decis că operatorilor din lanțurile alimentare ale celor două produse li se vor anula autorizațiile în cazul în care vor adăuga Nutri-Score sau sisteme similare pe etichetele de pe cele două tipuri de brânză.
„Calitățile nutriționale ale lui Grana Padano și Parmigiano Reggiano le fac două dintre produsele alimentare DOP cele mai iubite de consumatori” a declarat, Renato Zaghini, președintele Consorțiului DOP Grana Padano.
„Nutri-Score neagă recomandările stabilite și actualizate împărtășite de nutriționiști din întreaga lume, unde echilibrul corect între calitate și cantitate este cheia unei alimentații sănătoase la orice vârstă”, a adăugat el.
Algoritmul Nutri-Score atribuie un scor de literă colorat mâncării, de la „Verde A”, care este cel mai sănătos, până la „Roșu E.” Se ia în considerare conținutul nutrițional al produselor alimentare, cum ar fi grăsimile, sărurile și zaharurile la 100 de grame și este menit să permită consumatorilor să compare rapid produsele alimentare din aceeași categorie.
Potrivit celor două consorții, ale căror volume comerciale sunt de departe cele mai semnificative dintre DOP-urile italiene, sistemele, cum ar fi Nutri-Score, sunt înșelătoare pentru consumatori.
„Aceste sisteme nu iau în considerare echilibrul dintre diferitele alimente dintr-o dietă și nici nu iau în considerare toate caracteristicile organoleptice ale produselor în sine”, au declarat într-un comunicat de presă ambele consorții.
„Brânzeturile sunt penalizate pentru că au grăsimi, dar nu se iau în considerare numeroasele conținuturi nutriționale strategice pe care le oferă: calciu, acizi grași funcționali, vitamine liposolubile, aminoacizi esențiali. Adică elemente valoroase pentru o dietă sănătoasă și echilibrată”, au adăugat ei.
Nutri-Score clasifică cele două tipuri de brânzeturi italiene cu un „D portocaliu”, dar conform Consorțiilor, o masă cu 80 de grame de paste, 20 de ulei de măsline extravirgin și 20 de brânză DOP ar ajunge să fie clasificată ca „ușor Verde B ”sau chiar„ Verde A”.
„Acesta este motivul pentru care sistemele de etichetare bazate pe etichete de tip semafor trebuie considerate ca scheme care devalorizează DOP, deoarece acestea descurajează consumul în absența oricărui motiv nutrițional”, au scris consiliile consorțiale.
Cele două consilii au cerut tuturor organizațiilor DOP să li se alăture „pentru a proteja sănătatea consumatorilor și investițiile companiilor care se concentrează pe calitate și durabilitate”.
Drept urmare, Consorțiile DOP Parmigiano Reggiano și Grana Padano au spus că „nu vor autoriza etichetele oficiale DOP de la operatorii din lanțul alimentar care ar trebui să aleagă adoptarea acelor etichete pe ambalajul celor două produse DOP”.
Federația italiană a industriei alimentare s-a opus, de asemenea, Nutri-Score, acuzând că schema nu încurajează sustenabilitatea alimentară.