Există o gamă foarte largă de ceaiuri din plante naturiste, care se comercializează sub eticheta BIO. Aceste ceaiuri sunt plante uscate asupra cărora nu se intervine în nici un fel și tocmai de aceea beneficiile consumului sunt terapeutice sau medicinale.

Cu toate acestea, avantajele generale ale ceaiurilor naturiste sunt :

  • relaxare
  • terapia și combaterea bolilor cardiace
  • amelioreaă problemele digestive
  • detoxifică organismul
  • consolidează sistemul imunitar
  • furnizează antioxidanti
  • crește nivelul de energie și revigorează organismul
  • diminuează stresul
  • stimulează funcția organelor interne
  • au gust plăcut și nu conțin cofeină
  • ameliorează episoadele de insomnie.

Ceaiurile BIO din plante sunt comercializate în forma uscată a plantei, însă aceste ceaiuri pot fi preparate și cu flori proaspete, frunze, semințe sau rădăcini. Există o diversitate de plante folosite pentru prepararea unui ceai eco. Fiecare dintre acestea, au efecte benefice diferite.

Printre acestea sunt:

  • mușetelul, cu proprietățile antiinflamatorii, antispasmodice
  • rădăcina de ghimbir îmbunatățește circulația sangvină, digestia, ameliorează starea de greață
  • patrunjelul  este un bun diuretic și ajută la buna functionare a rinichilor;
  • menta  are efect calmant, împrospătează respirația și ameliorează unele probleme digestive
  • măcesele sunt o sursă naturală de vitamina C și bioflavonoide. Sunt benefice pentru ficat, rinichi, sânge, au efect tonic și sunt un bun remediu pentru oboseală, răceală și tuse;
  • păpădia (frunzele)  conțin mai mult betacaroten decât morcovii, îmbunătățește capacitatea unei persoane de a vedea în semiîntuneric
  • urzica curăță sângele, este bogată în vitaminele A și C, îmbunătățește funcția ficatului, a rinichilor, calmează tusea și ameliorează problemele respiratorii, diareea și constipația;
  • zmeura  este recomandată în caz de diaree, menstruatie. Este bogată în vitamine și minerale, un bun antioxidant;
  • rozmarinul  susține o circulație sangvină adecvată, stimulează ficatul, diminuează durerile articulare și le înlătură pe cele de cap, alină simptomele de răceală;
  • cimbrul  îmbunătățește sistemul imunitar, calmează durerile de gât ți tusea. Are rol antiseptic;
  • frunze de căpșun scad intensitatea durerile de stomac, ajută la ameliorarea simptomelor provocate de artrita și alte boli reumatice.

Există de asemenea „ceaiul sustenabil”, care este un ceai din plante naturale din mediul înconjurător. Aici se încadrează ceaiurile din:

  • coji de nucă
  • foi de ceapă
  • foi de dafin
  • cozi de cireșe
  • coada șoricelului
  • coada calului