1. Calitatea produsului. În special în domeniul alimentar, un produs local va fi mai proaspăt pentru că nu a mai fost supus operațiunilor și timpilor de ambalare și transport din locații îndepărtate. Un măcelar, un cofetar sau un producător de conserve va fi direct interesat să ofere clienților produse de calitate, igienă maximă, rețete deosebite, astfel încât să își păstreze și să câștige noi clienți.

 

  1. Calitatea serviciilor. Afacerile locale de regulă angajează personal cu un grad mai ridicat de cunoștințe despre produse și alocă un timp mai lung înțelegerii clientelei.  Serviciile sunt poate primele care ar trebui achiziționate local. Când vorbim de prestarea serviciilor, partea financiară rămasă la prestator este cea mai mare, deci o parte mai mare va reveni comunității locale, nefiind implicate costuri cu materia primă, ambalarea, depozitarea și transportul.

 

  1. Prețul. Pentru două produse care au costuri de producție egale, cel care provine mai de departe va fi mai scump datorită costurilor implicate cu transportul, ambalarea, manipularea, depozitarea. Teoretic un produs local de aceiași calitate va fi mai ieftin într-un magazin local.

 

  1. Beneficii ecologice. Orice manipulare a mărfurilor implică un consum de curent, ambalaje, transport, apă, deci cu cât o marfă vine mai de departe cu atât impactul asupra mediului este mai mare.

 

  1. Se creează mai multe locuri de muncă. Evident că afacerile locale angajează localnici. Economic vorbind, crearea de locuri de muncă este cel mai mare beneficiu al unei afaceri locale. Angajații primesc salarii, își întrețin familiile, sunt aproape de locul de muncă, sunt eliminate costurile nedorite cu naveta, pot beneficia de mai mult timp personal.

 

  1. Este o investiție în viitorul comunității în care trăiești. Afacerile locale sunt deținute de persoane care locuiesc în comunitate, existând o probabilitate mai mică ca acestea să părăsească localitatea, vor contribui mai mult la investițiile materiale și sociale. De asemenea încurajezi prosperitatea locală: antreprenorii și salariații sunt mult mai tentați să investească local, în mediul în care trăiesc. Un salariat va investi și va întreține un apartament în comunitatea în care trăiește iar un antreprenor local va achiziționa și va investi într-un spațiu comercial unde își desfășoară activitatea.

 

  1. Comunitatea locală își întărește identitatea. Cumpărăm local, consumăm preparate locale, ne relaxăm împreună în comunitatea noastră. Aceste fenomene sunt bazele tradiției, a unei apartenențe la un grup. Se răspunde astfel unei nevoi sociale elementare și oamenii devin mândrii de comunitatea în care trăiesc.

 

  1. Cumpărând produse locale nu vei fi victima programelor naționale și internaționale de vanzare și de marketing. Local poți alege și sugera tu tipul produsului pe care îl dorești. De exemplu îți place munca noastră românească – poți cumpăra cornulețe cu nucă sau îi poți sugera cofetarului că îți dorești un astfel de produs. În hypermarket vei găsi probabil cornulețe cu nucă de cocos, un produs exotic, care este o parte din politica de achiziție eficientă a lanțului, sau a unui producător care își eficientizează stocurile nerulate pe care le încorporează într-un nou produs aflat la ofertă.