În ceea ce priveşte momentul şi perioada optimă de efectuare a arăturii adânci de toamnă, specialiștii în domeniul agricol, susțin că este foarte importantă alegerea timpului optim pentru executarea arăturii, deoarece lucrarea efectuată la un moment necorespunzător, pe lângă calitatea proastă, poate distruge structura solului pentru mai mulţi ani.

Prin urmare, importanța solului trebuie să fie luată în considerare nu doar în momentul semănării sau a întreținerii culturii, ci chiar din momentul aratului. (Aratul reprezintă procedura de brăzdare a pământului cu plugul pentru semănare).

Arăturile trebuie executate cu cel puţin 2-3 săptămâni înainte de îngheţarea solului şi până la venirea perioadei ploioase sau căderea zăpezii. După arătura de toamnă, condiţiile termice din sol de peste 8-10 grade Celsius trebuie să mai permită cel puţin 2-3 săptămâni continuarea proceselor microbiene de mineralizare şi de transformare a materiei organice şi a îngrăşămintelor încorporate, procese începute după dezmiriştit.

Ca urmare, se acumulează cantităţi însemnate de substanţe nutritive în forme uşor accesibile plantelor. Dacă arătura se face mai târziu (luna noiembrie-începutul lunii decembrie), procesele de mineralizare a materiei organice şi de nitrificare sunt mai reduse, ele continuându-se mai mult în primăvara anului următor.

Arătura adâncă de toamnă se execută în diferite perioade, în funcţie de zona pedoclimatică. În zonele mai reci şi mai umede (zona colinară) se execută în perioada septembrie-octombrie, cel târziu la începutul lunii noiembrie, iar în zonele mai calde şi mai uscate, în luna noiembrie, până la sfârşitul lunii.