Piața pentru alimentele ecologice crește anual cu circa 20%, ceea ce reprezintă o motivație pentru fermierii interesați de agricultura ecologică să acorde o atenție deosebită schimbării metodelor de creștere pentru a se încadra cerințelor producerii acestor categorii alimentare.
Certificarea în sistemul eco poate însemna un preț mai mare pentru produsele lactate, deoarece oamenii plătesc mai mult dacă au certitudinea că aceste alimente sunt benefice pentru sănătate și sunt tot mai reticenți în ceea ce privește consumul produselor alimentare la baza cărora stau culturile modificate genetic, expunerea la pesticide, utilizarea antibioticelor, precum și a altor substanțe chimice utilizate în producerea cerealelor sau în creșterea animalelor.
Producția obținută într-o fermă de capre pentru lapte sau carne crescute ecologic se bazează pe utilizarea resurselor regenerabile de energie, pe conservarea solului și a apei, pentru a îmbunătăți calitatea mediului. Animalele nu trebuie să primească prin hrană sau tratament antibiotice sau hormoni de creștere.
Pe terenul agricol al fermei e interzisă utilizarea pesticidelor, a nămolurilor de epurare și a îngrășămintelor produse cu ingrediente sintetice realizate prin bioinginerie sau radiații ionizante. Ferma este inclusă și verificată periodic printr-un program de monitorizare de către un agent specializat. În țara noastră sunt câteva firme private care se ocupă de această evaluare. Companiile care manipulează/prelucrează laptele înainte de a ajunge în comerț trebuie să fie certificate ecologic. Produsul se etichetează conform normelor în vigoare ca aliment ECO.
Și produsele secundare pot fi certificate ca ecologice și pot fi valorificate. Dejecțiile (conțin aproximativ 8 kg azot activ/tonă) produse de oile și de caprele dintr-o fermă ecologică pot fi utilizate ca îngrășământ pe terenurile agricole proprii sau pot deveni un alt produs de vânzare pentru fermele vegetale certificate ECO.
Trecerea de la creșterea convențională la cea ecologică nu este ușoară. Unii crescători pot găsi cerințele de certificare ecologică dificil de îndeplinit, în funcție de ferma lor și de condițiile locale, dar ei pot cel puțin să înceapă acțiuni în această direcție.