Euroactiv propune explicarea noilor termeni care încep să fie utilizați din ce în ce mai mult în definirea politicilor publice cu privire la agricultura sustenabilă. În acest sens, Euroactiv publică un special report intitulat „New terminologies in sustainable food systems”.

 

Vom încerca să adaptăm și să explicăm acești termeni în limba română.

  • ro lansează o provocare INTERACTIVĂ Sterp vs. Verde – o interacțiune care ține de fiecare dintre noi. Viziunea de a vedea dintr-un loc stâncos și sterp, o bucată de pământ sănătos, natural și verde.
  • Agroecologie – agricultură realizată cu respectarea legilor și normelor ecologice
  • Articole pe tema agroecologiei: Europa s-ar putea susține fără pesticide în 2050.

 

Doi cercetători de la Institutul pentru Dezvoltare Sustenabilă și Relații Internaționale (IDDRI), Pierre-Marie Aubert și Xavier Poux, au arătat că „deși producem mult în Europa, mâncăm prea mult și dietele noastre sunt dezechilibrate în raport cu recomandările nutriționale ale Organizației Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)” și că există o cerere din ce în ce mai mare din partea consumatorilor pentru produse ecologice, în toată Europa. Acest lucru arată că aceștia sunt din ce în ce mai preocupați de relația dintre sănătatea lor și alimentele pe care le consumă.

„De aici înainte, studiul nostru arată că o Europă agroecologică este capabilă să hrănească europenii în 2050, să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% și să recupereze biodiversitatea”, a spus Pierre-Marie Aubert.

Aceasta implică eliminarea treptată a pesticidelor și a altor tratamente chimice utilizate în agricultură și adoptarea în schimb a practicilor agricole ecologice, cum ar fi rotația culturilor, folosirea gunoiului de grajd pentru fertilizarea solurilor, precum și a infrastructurilor ecologice, cum ar fi gardurile vii, iazurile, copacii sau zidurile joase.