Frunzele de Ginkgo Biloba au forma unui evantai, iar fructele, care sunt produse doar de arborii de gen feminin, au un miros puternic și sunt asemănătoare caiselor. Pulpa fructelor nu este comestibilă, dar din frunze se poate prepara ceai, în vreme ce extractul din muguri poate fi utilizat pentru diverse produse farmaceutice.
Sunt utilizate și nucile de Ginkgo Biloba, care sunt semințele din sâmburii fructelor. Acestea sunt comestibile și sunt utilizate în special în bucătăria asiatică.
Oamenii de știință au observat că mărimea frunzelor, capacitatea de fotosinteză și calitatea semințelor nu se deteriorează odată cu vârsta. Mai mult, ginkgo biloba continuă să crească.
„În ansamblu, rezultatele noastre arată că arborii cu durată de viață lungă au dezvoltat mecanisme compensatorii pentru menținerea unui echilibru între procesul de creștere și cel de îmbătrânire”, susține Peter Brown, un biolog care nu a fost implicat în studiul care cercetează îmbătrânirea argorelui.
Acești copaci au în fiecare an lemn nou, rădăcini noi, frunze noi și noi organe sexuale. De aceea întrebuințările plantei sunt multiple, iar beneficiile pentru organismul uman sunt spectaculoase.
Cu o carte de vizită atât de atractivă, Ginkgo Biloba a fost considerat mereu un arbore ales, iar frunzele si fructele acestui arbore milenar au fost utilizate în scop terapeutic.
- combate depresia
- îmbunătățește circulația, fapt ce ajută la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare sau atac cerebral
- sprijină memoria; odata cu îmbunătățirea circulației putem avea parte și de un sprijin în ceea ce privește procesele cognitive. Datorita acestui efect, a fost utilizat și ca tratament complementar pentru boli degenerative precum demenţa sau Alzheimer
- reglează metabolismul – efect protector împotriva obezității și ajută la menținerea unui nivel optim de insulină în sânge.