Fermierii din Uniunea Europeană riscă să piardă accesul la subvenții de miliarde de euro, dacă nu își adaptează metodele de producție la standarde de mediu mult mai stricte, potrivit unui acord preliminar la care au ajuns guvernele blocului .

 Conform înțelegerii între miniștrii agriculturii reuniți la Luxemburg, orice fermier considerat că subminează obiectivele climatice ale UE va fi neeligibil pentru ajutor, iar 20% din plățile directe vor fi rezervate agriculturii ecologice și altor practici sustenabile, precum sechestrarea carbonului în sol .

„Fermierii vor primi sprijin financiar cu condiția ca aceștia să adopte practici benefice pentru climă și mediu.Toți fermierii vor fi obligați la standarde de mediu mai ridicate, chiar și cei mai mici”, se precizează în comunicatul UE.

Ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, a numit acordul „o piatră de hotar pentru politica agricolă a Europei” după reuniunea maraton care deschide calea negocierilor cu Parlamentul European înainte ca termenele finale să intre în vigoare anul viitor.

UE își propune să aducă sectorul agricol în „Green Deal”, care are ca scop eliminarea emisiilor de carbon până în 2050. Statele membre urmează să decidă în decembrie dacă vor adopta un obiectiv intermediar mai ambițios de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Planul va însemna schimbări de reglementare radicale pentru fiecare parte a economiei europene, de la transport la construcții și se așteaptă un flux de inițiative legislative în următoarele luni, inclusiv plafoane de emisii mai stricte pentru mașini și standarde mai stricte de eficiență energetică pentru clădiri.

 

Fermierii din UE vor primi subvenții în valoare de aproximativ 390 miliarde de euro (460 miliarde de dolari) în următorii șapte ani, de departe cea mai mare parte din bugetul finanțat în comun al blocului. Dintre aceștia, 291 miliarde de euro vor fi distribuiți sub formă de plăți directe regulate.