Croații s-au pus pe treabă în ultimii 10 ani, dacă ne uităm la agricultura organică. Datele oficiale ale Eurostat arată că politicile agricole ale țării ex-iugoslave au dus la o creștere puternică atât a numărului de hectare lucrate cu tehnologii prietenoase cu mediul, cât și a numărului de fermieri care au ales acest drum.

În 2010, în Croația se lucrau puțin peste 15.000 de hectare de pamânt conform regulilor și metodologiilor agriculturii ecologice. 5 ani mai târziu, creșterea a fost de 376.9%, adică un total de 75.883 de hectare. Iar creșterea a continuat până la 103.166 de hectare în 2018. De la 1.2% din totalul suprafeței agricole folosite, croații au ajuns în 2015 la 4.7% și la 6.9% trei ani mai târziu.

Cum s-a ajuns la aceste rezultate? Primele publicații despre agricultura organică au apărut în Croația în anii ’70, prin grija lui Pavao Kriskovic. Prima asociație puternică de agricultori care au ales sistemul ecologic, BIOS, a luat naștere în 1991. După 5 ani s-a publicat și prima carte despre agricultura organică. 2001 a însemnat un pas uriaș pentru acest domeniu în Croația. Atunci s-au adoptat legile care au pus bazele agriculturii ecologice. Primele produse certificate au apărut pe piață în 2002.

DATE STATISTICE (2018)

4.023 DE FERMIERI FOLOSESC TEHNOLOGIILE ECOLOGICE

27.816 TONE DE PRODUSE INDUSTRIALE ECOLOGICE

5.671 TONE DE MIERE DE ALBINE ECOLOGICĂ

206.000 DE OUĂ ECOLOGICE VÂNDUTE

Intrarea Croației în Uniunea Europeană pe 1 iulie 2013 a făcut să crească sprijinul financiar acordat fermelor ecologice. Ministerul Agriculturii de la Zagreb oferă sprijin încă din 2005, iar sumele oferite agricultorilor care au ales drumul ecologic sunt cu 30% mai mari decât cele trimise către fermierii care au rămas pe tehnologiile convenționale. Cerealele și soia sunt culturile cele mai întâlnite pe terenurile lucrate în sistem ecologic.

Sigur, sunt multe de făcut în continuare în Croația. O problemă este faptul că peste 70% din fermierii care au ales să facă agricultură organică sunt încadrați în grupa de vârstă 40-60 de ani, conform datelor Eurostat. Autoritățile de la Zagreb încearcă însă să-i atragă și pe cei tineri către agricultură. S-au desfășurat mai multe sesiuni de training-uri pentru tinerii antreprenori, iar cei care chiar sunt la început au avut parte de sprijin cu construirea unui plan de afaceri solid în ceea ce privește agricultura organică.

În plus, în urmă cu 4 ani s-au pus bazele unui proiect de promovare a alimentelor organice în școli. Astfel, elevii de la 3 școli au primit meniuri făcute doar cu produse ecologice, pentru a vedea diferențele dintre preparatele clasice și cele organice.