Problema chips-urilor este mult discutată în ultimii ani. Din 2021 se va interzice comercializarea anumitor produse care depășesc o limită a acizilor trans, acizi care sunt responsabili de declanșarea bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului și chiar a cancerului. Printre acestea se află și anumite chips-uri.
Agricultura ecologică poate însă aduce o reducere a acestor acizi trans din chips-uri. Astfel, cartofii organici sunt mai sănătoși decât cei folosiți la scară largă pentru producerea chips-urilor. Această cultură ocupă o suprafață importantă în Statele Unite ale Americii, țară care are de rezolvat o problemă foarte importantă: rata ridicată a obezității. Conform unor studii, utilizarea cartofilor din agricultura ecologică reduce cu 50%, în medie, nivelul de grăsimi dăunătoare.
Agricultura ecologică oferă și alte variante pentru cei care adoră chips-urile. Feliile prăjite de morcov, țelină sau sfeclă de zahăr sunt o alternativă mai sănătoasă. Un alt mod de a scăpa de mare parte din acizii trans este reprezentată de utilizarea extruziunii pentru a face snacks-uri. Sunt gustări îmbogățite cu componente biologic active, caracterizate printr-un conținut scăzut de grăsimi.

Sursa: Sciencedirect.com