În livadă nu prea sunt momente de relaxare. Tot timpul se găsește ceva de făcut. Fermierii care vor să aibă parte de fructe frumoase și gustoase trebuie să facă și vara lucrări în livezi.

Pe timpul verii, cel puțin 4 lucrări sunt esențiale pentru ca fermierii să se bucure la cules de fructe. Să le luăm pe rând:

  1. Tunderea pomilor – nu se face doar primăvara sau toamna, ci și vara. Ramuri uscate sau bolnave pot apărea oricând și pot afecta producția întregului pom. Ba mai mult, dacă sunt dăunători sau boli pe o ramură, toată livada poate fi infectată, astfel că este nevoie să se intervină de urgență.
  2. Fertilizarea pomilor – perioadele de secetă duc la pierderea elementelor nutritive din sol. Astfel, pomii suferă, iar fructele ar putea să nu se dezvolte așa cum își doresc fermierii și consumatorii. Fertilizarea organică este o soluție excelentă pentru ca pomii să beneficieze din nou de hrană. Începutul lunii iulie este indicat pentru această operațiune.
  3. Udarea pomilor – condițiile climatice tot mai grele din țara noastră afectează și pomii fructiferi. Lipsa precipitațiilor poate duce chiar la uscarea acestora. Aversele nu sunt suficiente pentru a susține necesarul de apă din sol, astfel că este recomandată udarea pomilor dimineața devreme sau seara.
  4. Protejarea de boli și dăunători – umezeala caldă din timpul verii este condiția optimă pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor în livezi. Stropirea pomilor este esențială pentru creșterea fructelor. Astfel, se pot folosi fungicide, dacă se poate, ecologice, pentru a ajuta pomii să treacă peste acest stres.