Politica Agricolă Comună 2021-2027 va aduce fermierilor din țara noastră fonduri importante, cele mai multe reprezentând plățile directe. Ce este PAC, care sunt obiectivele sale și cum va fi sprijinită România? Să aflăm.

Politica Agricolă Comună a pornit din anul 1962, ca parteneriat între agricultori și societate, între fermieri și Europa. Obiectivele PAC au fost definite pe înțelesul tuturor la acel moment: ajutarea fermierilor, creșterea productivității, asigurarea de hrană pentru europeni, luarea de măsuri pentru ajutarea mediului înconjurător, menținerea zonelor rurale puternice în Uniunea Europeană.

Alocările PAC au scăzut de la un cadru financiar multianual la altul, dar tot au o pondere de aproximativ 28.5% din bugetul EU. În comparație, în CFM 1998-1992, procentul a fost dublu. Pentru 2021-2027, suma propusă a fi împărțită este de 365 de miliarde de euro. Pentru România se anunță un total de 20.5 miliarde de euro. Din această sumă, nu mai puțin de 13.3 miliarde de euro vor fi destinați plăților directe.

6.7 MILIARDE DE EURO VOR FI FOLOSIȚI PENTRU DEZVOLTAREA RURALĂ

Dezvoltarea zonelor rurale, prin atragerea tinerilor în agricultură, este unul dintre obiectivele importante ale Politicii Agricole Comune pentru următorii 7 ani. România are multe lucruri de îmbunătățit la acest capitol. Doar 5% din fermierii din țara noastră au sub 34 de ani. Nici în UE situația nu este mai fericită, acest procent fiind de 6%. În plus, 41% din românii implicați în agricultură au peste 64 de ani, comparativ cu 31% în Uniunea Europeană. Cum pot fi ajutați tinerii fermieri?

Politica Agricolă Comună pentru 2021-2027 menționează câteva măsuri care vor fi luate în această privință. Una din cele mai importante este prima de instalare de aproximativ 100.000 de euro. Se propune și transferul unei cote de cel puțin 2% din alocările pentru plățile directe din fiecare stat membru către sprijinul complementar pentru venit, pentru tineri.

“Oferim mai multe condiţii în instrumentele financiare, inclusiv dreptul tinerilor fermieri de a cumpăra pământ, folosind instrumentele financiare, lucru care nu este permis în granturi, în subvenţiile nerambursabile” – Mihail Dumitru, Director General Adjunct în Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală

Urmăriți Ecoferma.ro pentru a descoperi alte obiective ale Politicii Agricole Comune și cum îi influențează acestea pe fermierii români.