O nouă abordare a eliminării carbonului în agricultură va contribui la intensificarea ambiției climatice a Europei, a reiterat Comisia Europeană la lansarea planului său masiv de reducere a emisiilor de carbon cu 55% înainte de sfârșitul deceniului.
Potențialul așa-numitei „culturi de carbon” de a sechestra emisiile de CO2 în timp ce regenerează solul agricol degradat a fost analizat în detaliu în pachetul Fit for 55 prezentat miercuri (14 iulie).
În comunicare, Comisia și-a întărit angajamentul de a prezenta o inițiativă de cultivare a carbonului – deja anunțată în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork (F2F) – precum și un sistem de certificare pentru eliminarea carbonului.
Ambele inițiative ar trebui să fie desfășurate din ce în ce mai mult în perioada de până în 2030, conform unuia dintre elementele principale ale pachetului, revizuirea propusă a regulamentului privind utilizarea terenului, schimbarea utilizării terenului și silvicultură (LULUCF).
În prezent, nu există un instrument politic specific care să stimuleze în mod semnificativ eliminarea carbonului și protejarea stocurilor de carbon, dar corporațiile și unii cetățeni privați au început să cumpere eliminări de carbon de pe uscat pe piețele voluntare de carbon pentru a compensa amprenta lor climatică reziduală.
Scopul principal al noii abordări în domeniul cultivării carbonului este de a crea noi modele de afaceri pentru creșterea sechestrării carbonului, cu efectul pozitiv al creării de oportunități pentru noi locuri de muncă și oferirea de stimulente pentru formare, recalificare și perfecționare relevante.
Așa cum a explicat un oficial al UE familiarizat cu propunerea, schimbarea abordării constă în deplasarea către combinarea schimbării utilizării terenurilor și a silviculturii împreună cu emisiile provenite din agricultură datorită potențialului mare de sinergii ale acestor sectoare.
„Vrem să arătăm că este posibil ca aceste sectoare, atunci când sunt combinate, să devină echilibrarea emisiilor neutre din punct de vedere climatic și eliminarea emisiilor de carbon”, a continuat oficialul UE.
Aceasta încă nu înseamnă că emisiile din sectorul agricol ar fi zero, dar acest lucru ar fi compensat prin eliminarea sporită a carbonului.
Prima propunere legală, privind cultivarea carbonului, este așteptată până la sfârșitul anului, în timp ce un mecanism de certificare a eliminării carbonului deja anunțat în Planul de Acțiune pentru Economia Circulară urmează să fie prezentat până în 2023.
Cu toate acestea, condiționalitatea de mediu în conformitate cu politica agricolă comună (PAC) reformată, programul UE de subvenționare agricolă, îi va încuraja deja pe fermieri să se îndrepte spre practici mai durabile, inclusiv stocarea carbonului pe terenurile agricole.
Ca practică regenerativă, „cultivarea carbonului” a fost inclusă în secțiunea Bune Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) a eco-schemelor, noua arhitectură ecologică din PAC post-2020 a UE.
Comisia a sugerat deja practicile ecologice pe care fiecare stat membru ar trebui să le includă în planurile strategice naționale ale PAC.
Indicația privind creșterea absorbției de carbon a pădurilor și pajiștilor prin creșterea carbonului a fost inclusă în 14 recomandări de țară – pentru Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos și Spania .
Comisia a subliniat că fondurile publice ale PAC și finanțarea privată care ar trebui încurajate de viitoarele acțiuni politice privind agricultura cu carbon ar trebui să se completeze reciproc fără a duce la duble plăți.