Din bugetul estimat pentru următorii șapte ani ai Uniunii Europene, 300 de miliarde de euro vor merge și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon , spune Siegfried Mureșan, raportor în Parlamentul European pentru Green Deal.
Prin pactul ambițios al Uniunii Europene, introdus în 2019, se urmărește ca până în 2050, Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic.
Europarlamentarul român a precizat, totodată, că, în prezent, există presiune din partea ecologiştilor pentru creşterea obiectivului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon de la 40% până spre 55%.
„(…) Pentru bugetul Uniunii Europene ne-am asumat următorul obiectiv: pe durata bugetului multianual pe următorii şapte ani , pe care îl vom decide în cursul acestui an urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi valabil până la 31 decembrie 2027, avem ca obiectiv ca până la finalul celor şapte ani să atingem 30% (reducerea`de emisii – n. r.). Venim acum de sub 25%. Asta înseamnă că 300 de miliarde de euro vor merge pe proiecte cu consecinţe pozitive asupra mediului înconjurător”, a spus Siegfried Mureșan.
Pentru a atinge obiectivele în materie de climă şi mediu, comisia va prezenta, de asemenea, strategia privind biodiversitatea pentru 2030 , noul plan de acţiune privind strategia industrială şi economia circulară , strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentaţie durabilă şi propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.
Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmăreşte să mobilizeze investiţii de miliarde de euro în următorii 10 ani în Uniunea Europeană pentru a atinge obiectivele climatice. Planul de investiţii urmăreşte simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru uşor accesibil celor care doresc să facă investiţii durabile.
În calitate de raportor, europarlamentarul român Siegfried Mureşan va coordona poziţia Parlamentului European privind planul de investiţii al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană.