Condițiile climatice dificile ale acestui an i-au adus în pragul disperării pe cultivatorii de tomate din România. Temperaturile scăzute care au caracterizat primăvara lui 2020 au afectat culturile din spațiile protejate. Ministerul Agriculturii a decis să-i ajute pe cei care nu și-au putut valorifica tomatele până acum.

În ultima ședință de Guvern, a fost adoptată o hotărâre prin care se modifică HG 248/2020 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate pentru anul 2020”.

”Din cauza faptului că numeroși fermieri înscriși în program nu au reușit să valorifice producția de tomate pentru a fi eligibili, s-a decis necesitatea extinderii perioadei de valorificare a tomatelor de la 15 iunie inclusiv până la 1 iulie inclusiv.

De asemenea, se va corela termenul de valorificare cu celelalte termene prevăzute de actul normativ, respectiv termenul de depunere a documentelor justificative și de întocmire de către DAJ a situației centralizatoare cu sumele reprezentând ajutor de minimis.

Astfel, actul normativ aprobat prevede:

  • valorificarea producției până la data de 1 iulie inclusiv;
  • depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, până la data de 15 iulie inclusiv;
  • întocmirea de către DAJ și transmiterea situației centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR, până la data de 31 iulie 2020, scrie într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.