Agricultura ecologică se bazează pe reguli stricte. Fermierii români care vor să fie certificați și să pună cu mândrie eticheta ECO pe produsele pe care le vor comercializa trebuie să respecte normele europene și naționale în vigoare. Printre capitolele care reglementează agricultura ecologică se află și unul în care se precizează exact ce nu trebuie folosit pe parcursul întregului proces de producție.

Astfel, lista produselor interzise în etapa de producție este deschisă de organismele modificate genetic și de derivatele acestora. Fertilizanții și pesticidele de natură sintetică nu au voie să apară în niciun pas tehnologic. Celelalte produse care nu sunt compatibile cu agricultura ecologică sunt stimulatorii de creștere, hormonii și antibioticele.

Produsele de mai sus se referă strict la etapa de producție. Normele comunitare se referă și la pasul de procesare. Lista nu este la fel de lungă, dar respectarea acesteia duce la punerea pe piață de produse sănătoase. Aditivii alimentari sunt strict interziși într-o fermă ecologică. În plus, orice substanță complementară sau chimică de sinteză folosită ar duce la eliminarea termenului “ecologic” de pe orice produs ieșit dintr-o fermă.