Rețelele sociale pot juca un rol important în modelarea comportamentelor alimentare ale consumatorilor.

Un nou studiu de la Universitatea Aston, Birmingham, Anglia, a constatat că utilizatorii Facebook consumă o porție suplimentară de gustări nesănătoase și băuturi cu zahăr pentru fiecare trei porții pe care cred că le consumă prietenii din cercurile sociale online. Potrivit concluziilor cercetării, consumatorii mănâncă aproximativ o treime de alimente nesănătoase dacă cred că și prietenii lor se răsfață.

Studiul, publicat în revista științifică Appetite, oferă primele dovezi care sugerează că cercurile sociale online pot influența implicit obiceiurile alimentare. Cei care au simțit că cercurile lor sociale aprobă să mănânce alimente nesănătoase au mâncat mult mai mult ei înșiși, în timp ce internauții care au crezut că prietenii lor au mâncat o dietă sănătoasă au consumat mai multe porții de fructe și legume. Aceste percepții se pot forma vizionând postările prietenilor despre mâncarea și băutura pe care le-au consumat sau dintr-o impresie generală asupra stării lor generale de sănătate.

„Acest studiu sugerează că am putea fi influențați de colegii noștri din mediul social online mai mult decât ne dăm seama atunci când alegem anumite alimente. Se pare că ne dăm seama în mod inconștient de modul în care se comportă ceilalți atunci când fac propriile alegeri alimentare. Implicația este că putem folosi rețelele sociale ca instrument pentru a ne „împinge” reciproc comportamentul alimentar în cadrul grupurilor de prietenie și, eventual, să folosim aceste cunoștințe ca instrument pentru intervențiile de sănătate publică,” explică Lily Hawkins, co-autoare a studiului.

În timp ce rețelele sociale influențează dieta, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între obiceiurile alimentare ale participanților și indicele lor de masă corporală (B.M.I.), o măsură standard a greutății sănătoase. Cercetările viitoare se vor concentra pe urmărirea participanților în timp pentru a vedea dacă influența rețelelor sociale asupra obiceiurilor alimentare are un impact pe termen mai lung asupra sănătății și creșterii în greutate.