Copacii sunt o soluție firească la schimbările climatice, dar permiterea sau încurajarea arborilor să se răspândească în zone în care nu cresc de obicei, cum ar fi tundra și pajiștile, pot face de fapt mai mult rău decât bine.
O lucrare de recenzie publicată recent în revista Frontiers in Ecology and the Environment pune întrebarea: „Ar trebui folosite invaziile copacilor în ecosistemele fără copaci pentru a atenua schimbările climatice?”
Răspunsul scurt: de principiu, nu.
Copacii invazivi pot captura mai puțin carbon decât ecosistemul fără copaci pe care îl perturbă din cauza modificărilor solului, a riscului crescut de incendii și a modificărilor absorbției luminii.
Aceste rezultate au implicații pentru politici și inițiative. În Noua Zeelandă, de exemplu, creditele de carbon au fost utilizate pentru a descuraja îndepărtarea copacilor invazivi, non-nativi. În esență, aceste credite permiteau companiilor să emită gaze cu efect de seră în schimbul carbonului preluat de copacii invazivi.
De asemenea, Acordul de la Paris, Provocarea de la Bonn și Inițiativa Trillion Trees promovează plantarea copacilor sub logica conform căreia copacii îndepărtează carbonul din atmosferă și îl blochează în biomasă pe măsură ce cresc.
Deși acest lucru este adevărat, oamenii de știință știu acum că, atunci când vine vorba de contabilitatea carbonului, calculul soldului nu este atât de simplu.
La nivel global, mai mult carbon este stocat în sol decât în toate plantele Pământului și atmosfera combinată. În unele cazuri, când copacii invadează, perturbă solul, eliberând mai mult carbon de sub pământ decât pot captura și stoca deasupra acestuia.
Un studiu din 2020 a constatat că, în landurile scoțiene, zonele experimentale plantate cu copaci au depozitat mai puțin carbon după câteva decenii decât parcelele neatinse acoperite de turba nativă.
Copacii non-nativi pot face, de asemenea, un peisaj mai predispus la foc. În Florida, SUA, invazia arborilor cu frunze late (Melaleuca quinquenervia) în zonele umede a făcut ca focurile să fie mai intense. La fel, în stepa patagoniană din America de Sud, invaziile de pini au adăugat mai mult combustibil și conectivitate la incendii, crescând severitatea lor.
Acoperirea forestieră crescută în regiunile reci și temperate poate provoca, de asemenea, încălzirea netă prin modificarea albedo-ului, a cantității de lumină solară și a radiațiilor reflectate de la suprafața Pământului. De-a lungul latitudinilor înalte din Canada sau Rusia, de exemplu, natura reflectantă a zăpezii răcește planeta. Așadar, copaci din aceste zone acoperă zăpada, făcând terenul mai întunecat și, prin urmare, mai cald.
„Atunci când se iau decizii cu privire la gestionarea speciilor invazive de copaci, este important să se ia în considerare impactul dincolo de stocarea carbonului, inclusiv impactul negativ al invaziilor de copaci asupra biodiversității și asupra comunităților umane, prin reducerea fluxului de apă și creșterea riscului de incendiu”, a declarat Kimberley Davis, co-autor studiului.