Infuzia de flori de tei este folosită în special cu rol de calmare, deoarece reduce stresul, obosela cronică, tratează insomnia, somnul agitat și coșmarurile. Pentru că produce somnolență, ceaiul de tei este interzis soferilor.
Datorită substanţelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ uşor şi este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn şi stări de nervozitate şi anxietate.
Ceaiul de tei este recomandat și persoanelor cu afecțiuni gastrice, renale sau cardiovasculare. Infuzia din flori de tei fluidizeaza sângele, reduce riscul apariției de cheaguri de sânge sau tromboză, curăță rinichii și ficatul, ameliorează inflamațiile și calmează durerile de la nivelul acestor organe. Pentru indigestii, se recomandă amestecul de ceai de tei, cu ceai de mentă și mușețel.
În caz de răceală, gripă sau bronșită, ceaiul de tei favorizează transpirația, eliminarea toxinelor și reduce febra. Este folosit și pentru a se face gargară sau inhalații, calmând durerile în gat, durerile de cap sau presiunea de la nivelul sinusurilor.
Ceaiul de tei este indicat şi în curele de slăbire deoarece are efect diuretic şi ajută la eliminarea retenţiei de apă din organism, creşte uşor temperatura corpului şi ne ajută să transpirăm mai mult, scăpându-ne în acest mod de toxinele din corp.
De asemenea, ceaiul de tei ajută la ameliorarea migrenelor şi promovează o digestie sănătoasă, atunci când este asociat cu ceaiul de muşeţel sau de mentă, tratează constipaţia şi diareea şi previne deterioarea celulară, graţie flavonoidelor cu rol de protecţie împotriva radicalilor liberi, care sunt principalii factori în apariţia bolilor grave.
Specialiștii spun că florile se recoltează de la tei în momentul în care două treimi dintre ele s-au deschis. Este important ca florile să fie lăsate la uscat, în straturi subțiri, într-un loc răcoros, ferite de lumina soarelui.