Ministrul Agriculturii, a anunțat un nou program pentru fermierii care angajează zilieri sau sezonieri. Aceștia vor primi ca subvenție 25% din salariile oferite lucrătorilor din agricultură și bonuri valorice din fonduri europene.

Adrian Oros, ministrul agriculturii a anunțat că Guvernul a căutat și a găsit soluții pentru impozitarea prea mare a muncii ziliere și sezoniere.

”Anul trecut, în mai, s-a dat o OUG prin care, peste noapte, s-a crescut fiscalizarea cu 25%. În Ungaria, spre exemplu, un muncitor zilier – taxa lui pe muncă este de 1,5 euro pe zi. În zona de vest a țării, foarte mulți zilieri și sezonieri pleacă și lucrează în Ungaria, putându-se deplasa zilnic la locul de muncă și se întorc.

Acolo li se pot oferi salarii mult mai consistente. A venit și această modificare a ordonanței; avem cu doamna Violeta Alexandru două programe de susținere a fermierilor care angajează zilieri și sezonieri – pe de o parte 25% din salariul acestora va fi compensat de ministerul domniei sale și pe de altă parte vom acorda niște vouchere valorice acelor fermieri care angajează zilieri și sezonieri. Am găsit această soluție ingenioasă – italienii o fac din 2007 prin intermediul programelor cu finanțare europeană “, a spus Adrian Oros.

Ministrul a mai precizat că susține în continuare modificarea legislației pentru ca zilierii să fie scutiți de plata CAS și, în plus, se va veni cu un program dublu de sprijinire a angajatorilor.