Oamenii de știință au cartografiat 1,8 miliarde de arbori individuali pe milioane de kilometri din regiunile Sahel și Sahara din Africa de Vest. Este pentru prima dată când copacii au fost cartografiați în detaliu pe o zonă atât de mare.

Cum a fost posibil? Cercetătorii au analizat o imensă bază de date de imagini din satelit folosind inteligența artificială. Au folosit rețele neuronale care sunt capabile să recunoască obiecte, cum ar fi copacii, pe baza formelor și culorilor lor.

Pentru a-l antrena, sistemului AI i s-au arătat imagini din satelit unde arborii fuseseră identificati manual. Acest lucru a implicat autorul proiectului, cercetătorul Martin Brandt, care, în prealabil, a trecut el însuși prin dificilul proces de identificare și etichetare a aproape 90.000 de copaci.

Din aceste imagini, computerul a aflat cum arăta un copac și cum ar putea alege copertine individuale din miile de imagini din baza de date. Brandt spune că ar fi trebuit milioane de oameni ani să identifice copacii fără sistemul AI.

Într-o recenzie a cercetării, comandată de Nature, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din New Mexico au scris că „în curând va fi posibil, cu anumite limitări, să cartografiezi locația și mărimea fiecărui copac din întreaga lume”

Vești bune pentru conservare

În 2015, numărul copacilor de pe planetă a fost estimat la trei trilioane, potrivit datelor colectate în pădurile din întreaga lume. Deoarece nu existau prea multe date din zone mai uscate, cum ar fi deșerturile Sahel și Sahara, numărul pare să fi subestimat acoperirea copacilor în aceste regiuni.

Echipa a fost „foarte surprinsă” să găsească atât de mulți copaci care cresc în zone uscate, mai ales că identificarea cantității de vegetație care poate fi găsită în deșerturi este importantă pentru ecologie.

„Pentru conservare, restaurare, schimbări climatice și așa mai departe, astfel de date sunt foarte importante pentru a stabili o linie de bază”, spune Jesse Meyer, programator la NASA care a lucrat la cercetare.

„Peste un an sau doi sau zece, studiul ar putea fi repetat, pentru a vedea dacă eforturile de revitalizare și reducere a defrișărilor sunt eficiente sau nu.”

Pe lângă ocazia de a măsura defrișările, sateliții le-ar permite oamenilor de știință să determine cât de mult carbon este stocat în deșerturi, cifră care nu este inclusă în prezent în previziunile privind  schimbările climatice.

Brandt spune că ancheta este promițătoare, dar este prea devreme pentru a stabili dacă noile informații vor avea un impact semnificativ asupra înțelegerii noastre a crizei climatice.