Încălzirea globală, stresul asupra mediului și alte limitări necesită o atenție sporită asupra culturilor minore sau neglijate, în special a unei culturi multifuncționale precum roșcovul, cunoscut drept și carob(Ceratonia siliqua L.).
Carobul este o specie de copac foarte rezistentă, care înflorește în climatul arid, mai ales în Africa și Asia, dar și în regiunea mediteraneeană. Genotipurile de roșcove demonstrează o mare toleranță la secetă, fertilitate scăzută a solului, apă sărată, poluare și temperaturi ridicate (până la 50 ° C).
Roșcovul poate crește pe terenuri care nu sunt arabile – inclusiv în deșerturi – unde nu pot crește alte culturi fără investiții semnificative, adesea nesustenabile.
Un fruct cunoscut în antichitate și menționat în Biblie, păstăia de fructe de roșcove este formată din aproximativ 90% pulpă și 10% semințe în greutate la maturitate deplină. Semințele de roșcove au fost, de fapt, cea mai valoroasă parte a păstăilor exploatate industrial pentru producerea gumei de salcâm, un ingredient natural folosit în industrie ca agent de îngroșare sau emulsificator. Zaharurile și fibrele de roșcove sunt utilizate pe scară largă în industria alimentară, în principal sub formă de pulbere de roșcove.
Mai presus de aplicabilitatea din industrie, pudra de roșcove a câștigat teren în ultimul timp piața alimentelor sănătoase datorită proprietăților nutriționale, dar și din punct de vedere al beneficiilor pe care le are asupra organismului.
Pudra de carob sau pudra de roșcove, așa cum se mai numește, se obține prin măcinarea tecilor, semințele nu sunt bune pentru consum. Pudra de carob este 100% naturală și seamănă foarte mult cu pudra de cacao.
Aceasta poate fi consumată în siguranță de persoanele care suferă de astm, au boli alergice sau auto-imune. Contribuie într-o mare măsură la reglarea nivelului de colesterol din sânge, dar și la menținerea unui nivel optim de zahăr.
Fibrele pe care le conține pudra de roșcove au un efect calmant care ajută la ameliorarea durerilor de stomac pentru că reduc într-o mare măsură procesul de fermentație.