Să faci suc proaspăt din fructe și legume, de preferat bio, este o modalitate excelentă de a aduce un plus de vitamine și energie. După ce sucul este extras, rămân multe resturi și pulpă. Pare o rușine să arunci asta la coșul de gunoi – dar cum am putea să le folosim, de fapt?

Din fericire, nu trebuie să se piardă. Există numeroase modalități de a folosi pulpa rămasă după stoarcerea fructelor pentru suc:

Cum se utilizează pulpa de suc:

1. Crocănțele din pulpă de fruct sau legume

Nu, biscuiții de pulpă de suc nu sună prea atrăgători, dar totul se rezumă la felul în care îi pregătești. Dacă ați bătut suc folosind produse bio precum spanac, varză, mere, coriandru, pătrunjel și castraveți, veți rămâne cu o pulpă frumoasă, verde, perfectă ca bază pentru biscuiți sărați. Puneți două-trei căni de pulpă într-un castron și amestecați cu condimente precum usturoi, oregano, sare de mare, piper și chiar praf de chili. Veți dori să condimentați biscuiții după gust, dar începeți cu aproximativ un vârf de linguriță pe condiment, ajustând cantitatea după cum este necesar.

Apăsați pulpa pe o foaie de copt unsă și presărați ușor cu mai multă sare de mare sau semințe de susan. Folosiți un cuțit pentru a puncta pulpa în pătrate mici, de dimensiuni cracker, fără a tăia până la capăt. Tot ce mai rămâne de făcut este să o deshidratăm. Așezați foaia de copt în cuptor și coaceți la cea mai mică temperatură până când biscuiții sunt crocanți – aproximativ 6 până la 10 ore, în funcție de grosime. Când sunt gata, rupeți bucățile pur și simplu la liniile trasate cu cuțitul și păstrați-le într-un borcan etanș.

2. Blat de Pizza

Conceptul de blat de pizza cu pulpă de suc este foarte asemănător cu cel al biscuiților – în mod esențial condimentați și deshidratați pulpa de suc pentru a-i da o nouă viață. La fel ca biscuiții, crusta de pizza (blat subțire) se face cel mai bine cu o pulpă de suc de legume, deși aici există puțină flexibilitate. Încercați pulpe cu morcovi, sfeclă și verdeață – poate chiar doriți să încercați una cu cartofi dulci.

Într-un castron, condimentați două până la trei căni de resturi cu condimente italiene precum busuioc, oregano, usturoi și cimbru și adăugați sare și piper după gust. Dacă doriți, nu ezitați să amestecați mozzarella sau parmezan. Întindeți compoziția uniform pe o tava pentru pizza și deshidratați-o în cuptor, la 210 grade, timp de aproximativ două ore, răsucind crusta o dată sau de două ori. Dacă centrul crustei este încă destul de umed după două ore, măriți căldura cuptorului la 350 de grade și coaceți timp de 15 minute. Scoateți crusta din cuptor și adăugați toppinguri după cum doriți, revenind la cuptor pentru a coace  pizza timp de aproximativ 10 până la 15 minute.

3. Pâine din resturile rămase de la suc

Dacă vă place să faceți pâine, sau chec, ați putea să încorporați pulpa de suc în rutina dvs. Pur și simplu, în  rețeta preferată,  înlocuiți dovleceii sau banana cu legume sau pulpă de fructe. Nu ar trebui să vă așteptați ca rețeta să ajungă să guste exact la fel, dar va avea în continuare un gust delicios.

4.Supă

Pulpa, rămasă după ce am stors legumele bio pentru suc, este plină de vitamine, minerale și fibre, făcând-o baza perfectă pentru o supă sănătoasă. Pulpă dintr-un suc pe bază de roșii, dar care să conțină și ceapă, țelină, morcovi și usturoi ar fi perfectă. Turnați o ceașcă de pulpă de suc într-un blender, transferați bulionul într-o cratiță și încălziți-l, adăugând condimente după dorință. Odată ce baza de supă este făcută, adăugați paste, carne și legume, după preferință.

5. Sos de paste

Adăugarea pulpei de suc la sosul de paste este una dintre cele mai simple modalități de a-i da o viață nouă. Luați o ceașcă de pulpă pe bază de legume (orice soi poate funcționa) și puneți-o într-un blender.  Adăugați brânză și condimente italiene după cum doriți și serviți cu rețeta preferată de paste. Acesta are un gust deosebit în preparatele din paste coapte, cum ar fi lasagna la cuptor.

6. Smoothie cu pulpă de suc
După ce faceți un suc pe bază de fructe, înghețați-vă pulpa și scoateți-o afară data viitoare când intenționați să faceți un smoothie. Pur și simplu puneți o jumătate de cană în blender, cu o ceașcă de fructe proaspete și o jumătate de cană de lapte de soia vanilat, amestecați și consumați.

Ar fi păcat să arunci toată pulpa de suc densă în nutrienți, cu atât mai mult atunci cand folosesti produse bio. Chiar dacă nu aveți o utilizare imediată, păstrați-l într-un recipient etanș în frigider pentru câteva zile.