Un sistem agricol sănătos este unul care susține toate formele de viață. Adesea, multe dintre formele de viață din sol au fost considerate dispensabile. Sau, mai corect, nu au fost luate în considerare deloc.
Semnificația punții plante-microb în transferul și stabilizarea carbonului în sol este din ce în ce mai recunoscută.
Microbiomul solului este acum considerat următoarea frontieră în cercetarea privind restaurarea solului.
Unul dintre cele mai importante grupuri de microbi de la nivelul plantelor care depind de sol sunt ciupercile micorizale. Acești extraordinari ingineri ecosistemici accesează apa, își protejează gazdele de dăunători și boli și transportă substanțe nutritive precum azot organic, fosfor, sulf, potasiu, calciu, magneziu, fier și oligoelemente esențiale, inclusiv cupru, cobalt, zinc, molibden, mangan și bor – toate în schimbul carbonului lichid.
Multe dintre aceste elemente sunt esențiale pentru rezistența la dăunători și boli și fenomene climatice extreme, cum ar fi seceta, inundațiile și înghețul.
Când simbioza micorizantă funcționează eficient, 20-60% din carbonul fixat în frunzele verzi poate fi direcționat direct către rețelele micelare ale solului, unde o porțiune este combinată cu azot fixat biologic și transformată în compuși humici stabili. Cu cât este mai adânc în profilul solului se întamplă acest proces, cu atât este mai bine. Polimerii umici formați din biota solului în matricea solului îmbunătățesc structura, porozitatea, capacitatea de schimb de cationi și creșterea plantelor.
Funcția solului este, de asemenea, puternic influențată de structura sa. Pentru ca solul să fie bine structurat, acesta trebuie să fie viu. Viața din sol furnizeaza”adezivii” care le permit formarea agregatelor structurale.
Spațiile dintre agregate permit umidității să se infiltreze mai ușor. Umiditatea absorbită în agregatele de sol este protejată de evaporare, permițând solului să rămână umed mai mult timp după ploaie sau irigare. Acest lucru îmbunătățește productivitatea și profitul fermelor. Solurile bine structurate sunt, de asemenea, mai puțin predispuse la eroziune și compactare și funcționează mai eficient ca bio-filtre.
Din păcate, mulți dintre microbii importanți pentru funcționarea solului au dispărut în acțiune. Intrebarea care se ridică este dacă îi putem recupera.?.
Cele mai populare metode de îmbunătățire a calității solului implică:
- Utilizarea regulată a îngrășămintelor organice cu eliberare lentă și praf de piatră și înglobați-le în sol numai superficial. Renunțare la prelucrarea frecventă a solului, intensă și în profunzime.
- Utilizare produselor fitofarmaceutice (chimice) numai în cazuri de necesitate absolută.
- Aplicarea unei încărcături de compost în fiecare an. Pământul cu o cotă mare de compost din materiale verzi asigură, de asemenea, o vitalizare microbiană a solului.
- Mulcirea regulată. Prin mulcire se înțelege acoperirea uniformă a solului cu material verde tăiat (mai ales deșeuri de iarbă). Atenție: nu aplicați un strat de mulci prea gros și evitați mulcirea în poziții umbrite și umede, pentru că se poate produce putrezire.
- Verificarea valorii pH a solului. În cazul unor valori pH prea reduse (sub 5,5) se recomandă o administrare de calcar și, ca măsură preventivă, utilizarea unei ape potabile mai dure în loc de apă de ploaie.
- Bogate în nutrienți și deosebit de valoroase, pentru că de obicei nu există în circuitul din grădină, sunt composturile de origine animală, gen îngrășămintele organice provenite de la bovine