Deși foamea severă nu a fost o problemă majoră în Europa și Asia Centrală în ultimii 20 de ani, regiunile se confruntă cu o creștere parțială a insecurității alimentare moderate – înțeleasă ca acces neregulat la alimente hrănitoare. În același timp, Europa se confruntă și cu răspândirea pe scară largă a obezității, provocând capacitatea regiunii de a atinge securitatea alimentară și îmbunătățirea nutriției, așa cum este subliniat în Obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 2.

Reducerea costurilor dietelor sănătoase poate fi crucială pentru a atinge securitatea nutrițională.

 

Costurile dietelor sănătoase

Dietele sănătoase sunt în general scumpe, întrucât costă în medie de cinci ori mai mult decât dietele care acoperă doar necesarul de energie de bază, potrivit unui raportul FAO și pe baza analizei datelor privind costul / accesibilitatea alimentelor din 14 țări selectate în Europa și Asia Centrală.

Motivele costurilor includ comerțul, cheltuielile publice și politicile de investiții în lanțurile de aprovizionare agroalimentare. Pentru a contracara impactul acestora, FAO și Programul Alimentar Mondial pledează pentru investiții sensibile la nutriție, intervenții specifice și politici și programe de protecție socială pentru a spori accesibilitatea dietelor sănătoase într-un mod sustenabil. În acest scop, experiența Armeniei cu măsuri de protecție socială sensibile la nutriție este prezentată în raport.

„Beneficiile unei diete hrănitoare afectează nu numai indivizii, ci și societatea în ansamblu, iar costurile unei diete hrănitoare sunt suportate și de întreaga societate, ” a explicat Cheng Fang, economist FAO și autor principal al studiului.

Fang a subliniat, de asemenea, compoziția dezavantajoasă a alimentelor disponibile pe piețele din Europa și Asia Centrală. Disponibilitatea alimentelor pe bază de animale este peste media mondială, în timp ce consumul de legume, fructe și pește este sub media mondială. Ar fi necesară o atenție sporită pentru o agricultură sensibilă la nutriție, care să faciliteze dietele sănătoase. Inițiativele europene Green Deal și From Farm to Fork sunt cadre politice care ar putea facilita schimbarea.

În general, costurile totale asociate cu dietele sănătoase sunt mult mai mici decât costurile modelelor de consum curente. Dacă populația ar trece la diete sănătoase, costurile directe și indirecte de sănătate ar fi reduse până la 97%,  iar costul social al emisiilor de gaze cu efect de seră ar fi redus cu 41-74%, potrivit datelor din țările care au implementat programe de acces la nutriție. Aceste beneficii ar putea crește în timp cu inovarea și adoptarea de noi tehnologii care implică o agricultură inteligentă din punct de vedere climatic.

„Avântul creat de pandemie ne oferă șansa de a regândi sistemele noastre agroalimentare, printre alte probleme, și de a declanșa o transformare pentru o alimentație și o nutriție mai bune, cu costuri mai mici pentru mediu. Summitul ONU privind sistemele alimentare, convocat în această toamnă de Secretarul General ONU, ne oferă tuturor o oportunitate excelentă de a aborda această problemă importantă „, a spus Vladimir Rakhmanin, director-adjunct și reprezentant regional al FAO.