Proteinele reprezintă macronutrienți esențiali, adesea cunoscuti sub numele de elemente constitutive ale mușchilor, pielii, oaselor, sângelui și cartilajului. Blocurile de bază ale proteinelor (monomeri) sunt aminoacizii, o componentă vitală a celulei umane.
Tot mai mulți oameni apelează la suplimente proteice ca o modalitate rapidă și ușoară de a-și spori aportul de proteine.
Există două tipuri de suplimente proteice populare disponibile în prezent pe piață:
- Proteine din zer
- Proteine pe bază de plante
Cum se produc pulberile de proteine din zer și pulberile pe bază de plante?
Zerul este partea apoasă a laptelui care rămâne după formarea cașului. În starea sa lichidă inițială, zerul este un amestec de apă în mare parte cu unele proteine, grăsimi, carbohidrați (predominant lactoză). Când zerul este procesat și filtrat pentru a elimina majoritatea sau toate grăsimile și carbohidrații, ceea ce rămâne este proteina din zer. Proteina din zer este uscată și apoi utilizată în produsele din pulbere de proteine din zer.
Pulberile de proteine vegetale sunt fabricate în mod similar. Materialul vegetal (de exemplu mazărea, soia, orezul) este uscat și transformat în pudră. Apoi este extras, procesat și filtrat pentru a elimina alte componente, cum ar fi majoritatea grăsimilor și carbohidraților, în funcție de plantă. Materialul final este uscat și apoi utilizat în pulberi de proteine vegetale.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale proteinelor vegetale?
- Sunt mai ușor de digerat – Proteinele vegetale sunt mai ușor de digerat comparativ cu alte tipuri de proteine.
- Sunt hipoalergenice – Cu excepția soia, restul proteinelor pe bază de plante, cum ar fi proteinele de mazăre și orez, sunt bine tolerate de corpul uman. Și, se dovedesc a fi ideale pentru persoanele cu intoleranță la lactoză și alergii.
- Ajută la detoxifierea organismului
- Deoarece proteinele pe bază de plante sunt mai puțin alergenice, ele fac parte din alimentele funcționale utilizate pentru programele de detoxifiere.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale proteinelor din zer
- Sunt proteine complete – Proteina din zer conține un spectru complet de nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza. Acești aminoacizi sunt esențiali pentru funcționarea și creșterea mușchilor.
- Stimulează sistemul imunitar – Moleculele speciale numite imunoglobuline, prezente în proteinele din zer, stimulează funcția imună. De asemenea, conține lactoferină – molecula cheie care stimulează imunitatea, cu proprietăți anti-microbiene și anti-cancer.
- Sprijină detoxifierea – Cantitățile mai mari de cisteină fac proteina din zer capabilă să susțină detoxifierea. Acest aminoacid este precursorul glutationului, care este un puternic detoxifiant și antioxidant.
Ambele tipuri de proteine au seturile lor de beneficii pentru sănătate, precum și limitări. Indiferent de alegerea pe care o faceți, asigurați-vă că studiați eticheta produsului.
Multe pulberi de proteine – atât din zer, cât și pe bază de plante – pot avea ingrediente adăugate precum îndulcitori artificiali, agenți de îngroșare, precum și arome și coloranți artificiali.