Izolarea la domiciliu a transformat mulți români în… bucătari amatori. Rețete sunt inventate, mâncăruri sunt amestecate și reinterpretate, ca să compenseze lipsa meniurilor fabuloase din restaurantele dragi. Iar cei mai atenți la cât consumă, cât plătesc pentru ceea ce consumă, cei atenți la risipa alimentară și la bugetul alocat mâncării au căutat idei și sfaturi de la specialiștii în gastronomie.

Iata 4 feluri ideale de a transforma resturile și cojile de la legume, în preparate bune de consum.

În timp de izolare, când mulți români se gândesc cum să facă economii, când se gândesc la siguranța locului de muncă, la siguranța venitului lunar… apare și frământarea legată de cumpărături, mâncare și risipă alimentară.  Mulți bani se duc pe coșul de cumpărături. Un clip video  apărut în mediul online propune 4 idei de rețete din cojile legumelor.

  1. Supă

– Adunați într-o caserolă capetele și foile cepelor, capetele tăiate de la apio sau țelină, cojile de morcovi, cojile și codițele ciupercilor, cojile și capetele cartofilor dulci.

De asemenea, nu aruncați coaja usturoiului, tulpina pătrunjelului. Resturile adunate pot fi păstrate în congelator până la 6 luni.

Odată ce caserola este plină, puneți totul la fiert timp de 30 de minute.  Supa obținută poate fi păstrată la rece, în borcane, și folosită ca bază pentru diferite mâncăruri, supe, supe creme, sau sosuri.

  1. Chipsuri

-Adunați cojile legumelor: sfeclă roșie, cartofi albi, cartofi dulci.

Condimentați cojile adunate cu ulei și sare, întindeți-le într-o tavă și puneți la cuptorul încis la 200 de grade, timp de 25 de minute.

Chipsurile obținute le puteți consuma așa, sau adăuga în salate.

  1. Pesto din verdeață

Nu aruncați verdeața morcovilor. Puneți totul în blender cu o mână de busuioc, o cană de nuci, parmezan simplu sau vegetal, ulei de măsline, un cățel de usturoi, sare și peper după gust.  Folosiţi pasta delicioasă pentru salate.

  1. Murături din resturi de legume ofilite

Adunați resturile de legume veștejite, cum ar fi varza, ceapa, sau chiar cojile morcovilor. Puneți totul într-un borcan. Puneți la foc oțet de mere, sare, foi de dafin, piper boabe și boabe de muștar. După ce fierbe, răciți compoziția cu mai multe cuburi de gheață, apoi turnați totul peste legumele din borcan. Murăturile vor fi crocante, bune pentru sandwich-uri.

Anul trecut, când se petrecea mai puțin timp acasă, și, deci, în bucătărie, fiecare român a aruncat, în medie, 130 de kg de mâncare, arată statisticile. În total, alimentele irosite în 12 luni ar ajunge pentru a hrăni timp de 20 de ani populația orașului de mărimi medii.  Folosirea resturilor alimentare care mai pot fi adaptate în mâncăruri ar putea scădea cantitatea de deșeuri menaajere.

Urmăriți clipul video aici

https://www.facebook.com/buzzfeedtasty/videos/617745032116852/?v=617745032116852