Arborii pot ajuta în lupta împotriva schimbărilor climatice prin absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, însă pot avea și o altă superputere.
Un nou studiu sugerează că plantarea cu 20% a mai multor copaci în Europa ar putea crește și precipitațiile.
Cercetarea a constatat că transformarea terenurilor agricole în păduri poate avea un impact „substanțial” asupra condițiilor aride asociate schimbărilor climatice și ar putea spori precipitațiile cu 7,6% în timpul verii.
Noi concluzionăm că modificările precipitațiilor induse de acoperirea terenului ar trebui luate în considerare la elaborarea strategiilor de gestionare a terenurilor pentru adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice ”, spun autorii studiului.
Studiul publicat în revista științifică Nature Geoscience concluzionează că o creștere a precipitațiilor cu 20% este cantitatea potrivită pentru a ajuta în lupta împotriva schimbărilor climatice fără a avea un impact negativ asupra terenurilor agricole.
De ce mai mulți copaci înseamnă mai multă ploaie?
Oamenii de știință au dovezi care susțin percepția pe scară largă că arborii atrag precipitațiile.
În medie, 40% sau mai mult din precipitațiile pe uscat provin din evaporarea și transpirația apei din plante. Pădurile precum Amazonul nu doar cresc în zone umede, ci își creează și își mențin condițiile în care cresc.
Când vegetația este defrișată, rămâne mai puțină apă disponibilă pentru evaporare și transpirație, fenomen care suprimă precipitațiile.
„În general, rezultatele noastre evidențiază faptul că modificările acoperirii terenurilor, cum ar fi împădurirea, pot modifica considerabil precipitațiile în latitudinile medii, atât local, cât și în direcția vântului. Prin urmare, consecințele utilizării terenurilor umane pentru disponibilitatea apei ar trebui luate în considerare alături de efectele biogeochimice și modificarea biogeofizică a temperaturilor”, spune raportul.