Viermele galben uscat(viermele de făină)  este sigur pentru consumul uman atât în ​​forma sa integrală, cât și ca aditiv sub formă de pulbere, a declarat organul de supraveghere a alimentelor al Uniunii Europene, pronunțându-se asupra unei cereri a companiei franceze de insecte EAP Group SAS – Micronutris cunoscut acum sub numele de Agronutris.

Avizul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară este un prim pas înainte ca oficialii să analizeze dacă aprobă vânzările de gustări, fursecuri și alte alimente care conțin insecte ca ingrediente, informează Bloomberg. Decizia este de anvergură pentru sectorul creşterii insectelor, despre care cercetătorul Arcluster prezice că va crește de zece ori pentru a depăși 4,1 miliarde de dolari la nivel global până în 2025. Insectele se dezvoltă ca o sursă sustenabilă de proteine ​​datorită impactului lor redus asupra mediului și a valorii nutritive ridicate, atrăgând finanțări record și atenția unor giganți precum Cargill Inc. și Nestle SA.

 

„Este o etapă clară și importantă pentru întregul sector”, a declarat Antoine Hubert, cofondator al companiei franceze Ynsect SAS, care crește viermi de masă și intenționează să se extindă în nutriția sportivă. „Va fi un efect de ghiocel. Va crește potențialul de a investi în capacități suplimentare și va atrage mai multe finanțări pentru a sprijini creșterea.”

Europa se află în topul pionierilor pe această piață, identificând insectele ca parte a agendei sale alimentare durabile. Autoritățile UE au investit bani în cercetare și fabrici, iar blocul permite deja utilizarea făinii de insecte în hrana peștilor, câinilor și a pisicilor. Următorul segment pe care l-ar putea targheta crescatori de insecte ar putea fi hrana pentru industria cărnii, în special porcii și păsarile.  Din producția proiectată a Europei de 3 milioane de tone de proteine ​​pentru insecte în 2030, doar 10% vor merge în hrana umană, iar diferenţa în hrana animalelor.

„Există din ce în ce mai multe oportunități de a lucra cu noi ingrediente durabile pentru industria hranei pentru animale”, a declarat într-un interviu Helene Ziv, director de gestionare a riscurilor și aprovizionare pentru segmentul de nutriție animală a Cargill. „Insectele sunt o piață în care credem cu tărie. Suntem foarte confortabili cu privire la calitatea nutrițională a acestora”.

Exista deja cateva state UE – inclusiv Finlanda, Belgia și Olanda –  care permit deja vânzarea de alimente care conțin insecte. Aproximativ 2.000 de specii de insecte se află în dietele a aproximativ 2 miliarde de oameni din întreaga lume, însă mulți consumatori din Europa vor trebui să depășească ceea ce Niccolo Manzoni, partener administrativ la Five Seasons Ventures din Paris, numește „factorul ick”.

 

Și acesta nu este singurul obstacol. Producătorii de furaje pentru insecte necesită fonduri substanțiale pentru a extinde producția, pentru a fi competitivi din punct de vedere al costurilor, a spus el. Industria are un drum lung de parcurs pentru a atinge volumele comerciale furnizate acum de sectorul ingredientelor marine, a declarat Anne Mette Baek, directorul producătorilor europeni de masă și ulei de pește din Copenhaga.

 

O companie care se îndreaptă deja către productia de masă este Protix BV, care operează cea mai mare fermă de insecte din Europa. Producătorul din Dongen, cu sediul în Olanda, crește larve pentru hrănirea peștilor și a animalelor de companie, iar vara trecută a deschis un magazin online care vinde alimente făcute cu greieri și viermi. Veniturile au crescut de peste patru ori anul trecut, a declarat directorul executiv Kees Aarts într-un interviu.

 

„Este atât de mișto să fii în fruntea unei categorii complet noi de nutriție”, a spus Aarts. „Vom vedea o gamă complet nouă de aplicații care apar. Zgâriem suprafața potențialului pe care îl oferă această mică creatură. „