Landsupport este un proiect care arată o modalitate de a gestiona mai bine agricultura și de a implementa mai bine politicile care privesc sectorul agricol în Uniunea Europenă.

Acest proiect s-a născut prin accelerarea extinsă a proceselor de degradare a terenurilor datorită presiunilor crescânde de urbanizare, producție agricolă și animalieră, defrișări și schimbări climatice.

Landsupport dezvoltă un sistem complet gratuit, bazat pe web, cu acces deschis la decizii GeoSpatial Decizie (S-DSS), dedicat agriculturii, mediului și sprijinind implementarea a aproximativ 20 de politici UE.  Activitățile proiectului sunt desfășurate – de către 19 parteneri din 10 țări diferite – pe diferite scări geografice și de guvernare, de la nivel european la nivel național și regional / local, în Italia, Ungaria și Austria. Deocamdată România nu se numără printre colaboratorii acestui proiect, însă este o idee cu potențial și își merită cercetările și posibila alăturare.

Landsupport este încă în faza de dezvoltare, iar rezultatele privind agricultura, până în prezent, arată un instrument operațional inovator pentru utilizare în abordarea preluării de terenuri în UE.  Pe lângă cuantificarea consumului de teren din cauza extinderii urbane recente și pierderilor serviciilor ecosistemice, instrumentul permite spre o mai bună sustenabilitate a mediului simularea realității pentru a ghida alegerile de planificare urbană.

Navigând pe platformă www.landsupport.eu, utilizatorul poate selecta orice zonă de interes din UE: o anumită municipalitate, provincie sau regiune.

Instrumentul Land Take răspunde la câteva întrebări: cum este consumul de pământ în orașul meu?  În ce măsură o anumită zonă rurală este intactă în fiecare punct?  Cum ar afecta o nouă așezare urbană sau un coridor verde, serviciile ecosistemelor?

De exemplu, instrumentul de preluare a terenurilor permite utilizatorilor să localizeze solul.  Rezultatul va reprezenta un raport care conține informații despre zona de interes și câștigul potențial pentru serviciile ecosistemice și carbonul organic al solului.

În ciuda faptului că este un sistem perfect funcțional, deschis tuturor, platforma este de fapt un produs al cercetărilor în curs.  Există încă multe de făcut dincolo de proiectul în sine, dar Landsupport arată că este posibilă o modalitate de gestionare mai durabilă a teritoriilor.