Șoareci în dulapuri. Șoareci pe stradă. Mii și mii de șoareci în hambare.
Acestea sunt scene din Queensland și New South Wales, Australia, unde o invazie a șoarecilor face viața mizerabilă pentru fermierilor și cetățenilor din statele din estul Australiei. Un fermier intervievat de The Guardian a descris frenezia rozătoarelor drept „o ciumă absolută”, mai severă decât orice altceva au văzut localnicii de zeci de ani.
Unii fermieri au pierdut deja recolte întregi de cereale, care au fost devastate de milioanele de soareci, potrivit rapoartelor mass-media locale, în timp ce hotelurile au fost nevoiți să închidă, deoarece camerele sunt invadate de rozătoare. Personalul unui magazin alimentar dintr-un mic oraș din nord-vestul orașului Sydney a raportat că a prins până la 600 de șoareci pe noapte. Până în prezent, cel puțin trei persoane au vizitat spitalul cu mușcături de rozătoare.
Steve Henry, cercetător la CSIRO (agenția științifică națională din Australia), a declarat pentru The Guardian că infestarea este probabil rezultatul unei recolte neobișnuit de mari de cereale, care a atras mai mulți șoareci înfometați la fermele din zonă.
„Ei încep să se reproducă mai devreme și, deoarece există multă hrană și adăpost în sistem, continuă să se reproducă de la începutul primăverii până în toamnă”, a spus Henry.
Localnicii au răspuns punând capcane suplimentare, în timp ce un fermier din Queensland din apropiere tocmai a primit permisiunea de a folosi o dronă pentru a arunca momeală otrăvitoare pe șoareci.
În ciuda acestor eforturi, Alan Brown, un fermier din orașul Wagga Wagga din Țara Galilor de Sud, a declarat că ciuma abia începea, având în vedere ritmul rapid de reproducere la șoareci.
O singură pereche reproductivă poate produce o nouă serie de pui la fiecare 20 de zile, născând peste 500 de descendenți într-un sezon.