Noțiunea de mediu sălbatic, neatins de om nu mai poate fi aplicată nici măcar celor mai izolate locații de pe Pământ. Această concluzie a fost subliniată încă o dată, în urma unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Utah, care au descoperit cantități uriașe de bucăți de plastic în locuri protejate din Statele Unite, relateaza publicația Inhabitat.
După cercetarea a 11 locuri îndepărtate din vestul SUA, cercetătorii au identificat peste 1.000 de tone de particule microplastice care au călătorit până aici prin atmosferă, prin intermediu ploii sau particulelor de apă. Acesta este echivalentul a 120 de milioane de sticle de apă de plastic.
Janice Brahney, cercetător principal în cadrul studiului, numește acest proces „plastic spiraling”, ceea ce înseamnă că unele microplastice călătoresc prin sistemele naturale de mai mult timp. Potrivit acesteia, materialele plastice ar putea fi depuse, apoi readmise în atmosferă și transportate pentru o perioadă de timp, iar mai apoi depozitate și ridicate din nou. „Cine știe de câte ori și cine știe cât de departe au călătorit?”, spune aceasta.
Studiul realizat de oamenii de știință de la Univeristatea Utah confirmă un fenomen care ia aploare pe toată suprafața globului. Cercetările din ultimii ani au condus la descoperirea unor cantități uriașe de microplastic in apa de ploaie, în special în habitate protejate, precum Pirineii Francezi sau zona arctică. Când microplasticul se combină cu ploaia, ajunge în mări si oceane, unde afecteaza mediul natural și durata de viată a multor specii.
Potrivit cercetătorilor, ploaia de plastic s-ar putea dovedi a fi o problemă mai gravă decât ploaia acidă. În ultimele decenii, creșterea cantității de dioxid de sulf și nitrogen în atmosferă au determinat apariția acestui fenomen. Grație eforturilor de a controla emisia acestor gaze, manifestarea ploilor acide a fost redusă semnificativ.
Nu este, însă, și situația microplasticului, in cazul căruia nu poate fi aplicată o soluție rapidă, intrucât nu există încă o tehnologie care să permită captarea microplasticul din atmosferă. Chiar dacă producția de plastic s-ar opri astăzi, problema ar fi doar pe jumătate rezolvată. În plus, potrivit unui raport McKinsey, până în anul 2030, cantitate de deșeuri de plastic va crește de la 260 de milioane de tone, cât este în prezent, la aproximativ 460 de milioane de tone.
Prezența particulelor de microplastic în zonele protejate ecologic demonstrează gravitatea situației cu care se confruntă omenirea. Dacă nu vor fi implementate măsuri de reducere a producției și utilizării plasticului, în viitorul apropiat atât apa, cât si aerul vor fi contaminate cu microplastic.