Cultura de salvie reprezintă o sursă de profit pentru tot mai mulți mici fermieri. Planta aromatică cu puteri vindecătoare este ușor de cultivat, iar o minimă procesare asigură un profit constant pe o perioadă de circa 10 ani, cât este viața productivă a celor mai cunoscute tipuri de salvie.

Înființarea culturii de salvie se poate face direct prin semănatul semințelor sau prin răsaduri / butași. Dacă se merge pe varianta butașilor, se aleg butaşi semilemnificați dacă plantarea se face în august sau erbacei pentru plantarea de primăvară, folosindu-se stimulatori de înrădăcinare în ambele situații.

Pentru înființarea culturii de salvie, fermierii trebuie să țină cont de următoarele indicații date de specialiști :

  • Când și cum se seamănă salvia

Semănatul semințelor de salvie se face la începutul iernii, iar răsărirea se va face la începutul primăverii. Se lasă o distanță de peste 50 cm între rânduri și 30 cm între viitoarele plante.

  • Adâncimea de semănat la salvie este de 1-1,5 cm.

Pentru producerea de răsaduri de salvie, semănatul se face primăvara, în perioada martie-aprilie pentru răsadul ce va fi pus în pământ în toamnă – în septembrie, sau, dacă se merge pe plantarea salviei primăvara, luna indicată este aprilie.

  • Semănatul în răsadniță se face pe rânduri distanțate la 15-20 cm.

Cantitatea de sămânță necesară pentru a înființa un hectar de salvie din răsaduri este de 1,5-2 kilograme. Suprafață necesară pentru a produce aceste răsaduri este de circa 300 mp.

  • Fertilizarea culturii de salvie

Cultura de salvie are nevoie de fertilizare întrucât este o mare consumatoare de elemente nutritive. Fertilizarea pentru salvie se recomandă a fi făcută înainte de înființarea culturii, prin administrarea de gunoi de grajd fermentat – se recomandă 20-30 de tone la hectar, ce se încorporează în sol la pregătirea terenului pentru semănat.