Sistemul de ventilație este cel mai important aspect al controlului mediului în orice seră sau grădină interioară.  Plantelor li se pot oferi condiții perfecte de iluminare și cea mai completă dietă de nutrienți, dar fără un sistem de ventilație corespunzător, plantele vor suferi.

Sistemele de ventilație atât pentru sere cât și pentru grădinile interioare servesc aceleași patru scopuri foarte importante: controlul temperaturii, controlul umidității, circulația aerului, iar dacă nu este complet, și reîncărcarea cu CO2.

 Temperatura

Probabil cel mai important pentru sistemele de ventilație este controlul temperaturii.  Sistemele de ventilație sunt utilizate în mod obișnuit pentru a îndepărta excesul de căldură. Un ventilator de evacuare, așa cum îi spune și numele, evacuează căldura nedorită și aerul aspru din sere.

Umiditate

Nivelul de umiditate dintr-o grădină închisă este afectat de diferențele de temperatură dintre interiorul și exteriorul unei incinte, care pot provoca condens, ceea ce afectează direct nivelul de umiditate.  Ventilatoarele utilizate pentru a elimina căldura nedorit, au ca efect secundar scopul a îndepărtarea excesului de umiditate.

Circulația aerului

Serele și grădinile interioare au  foarte mare nevoie de ventilatoarele oscilante, care creează o mișcare constantă a aerului.  Mișcarea constantă a aerului are ca rezultat uniformitatea temperaturii și a umidității în mediul în creștere.

 Refacere CO2

Plantele consumă CO2 pentru fotosinteză și elimină oxigenul.  Dacă CO2 dintr-un mediu închis este folosit de către instalații și nu este reumplut, capacitatea plantelor de a face fotosinteza va fi compromisă , astfel că sistemele de ventilație cresc și coeficientul de aer proaspăt care conține CO2 nou pentru procesul de creștere al plantelor.