Accelerarea poluării solului și proliferarea deșeurilor amenință viitorul producției mondiale de alimente, a sănătății umane și a mediului și necesită un răspuns global urgent, potrivit unui raport comun publicat de curând de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Statele Unite Programul Națiunilor pentru Mediu.

Evaluarea globală a poluării solului a fost lansată de către directorul general al FAO, QU Dongyu, și de directorul executiv al UNEP, Inger Andersen, la un eveniment virtual care a făcut parte din sărbătorile Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie) și Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030).

Poluarea solului trece toate granițele și compromite mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem și aerul pe care îl respirăm. Evaluarea comună a constatat că degradarea pe scară largă a mediului cauzată de poluarea solului, din cauza cererilor în creștere ale sistemelor agroalimentare și industriale și a populației globale în creștere, se înrăutățește și reprezintă una dintre provocările majore ale lumii pentru refacerea ecosistemelor.

Activitățile industriale și miniere, deșeurile urbane și industriale slab gestionate, extracția și prelucrarea combustibililor fosili, precum și practicile agricole și transportul nesustenabil au fost identificate ca surse principale de poluare a solului.

QU Dongyu a subliniat necesitatea unui răspuns coordonat pentru a aborda poluarea solului și a stimula sănătatea solului pentru a îndeplini obiectivele ONU de dezvoltare durabilă.

„Protecția solului este de cea mai mare importanță pentru a asigura succesul viitoarelor noastre sisteme agroalimentare, restaurarea ecosistemelor și a tuturor vieților de pe pământ”, a spus el.

„Societatea noastră dorește alimente mai hrănitoare și sigure, fără contaminanți și agenți patogeni. Acest lucru se reflectă în munca noastră cu privire la modul de transformare a sistemelor noastre agroalimentare pentru o producție mai bună, o nutriție mai bună, un mediu mai bun și o viață mai bună, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”, a adăugat Qu.

Directorul executiv al UNEP, Inge Andersen, s-a referit la Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor, condus în comun de UNEP și FAO, ca o oportunitate de schimbare. Oficialul a solicitat, de asemenea, o aplicare mai puternică a convențiilor globale privind mediul, precum și o monitorizare pe termen lung pentru a opri poluarea industrială și practicile durabile în agricultură care au sprijinit utilizarea pesticidelor ecologice.

David Choquehuanca, vicepreședinte al statului plurinațional din Bolivia, a menționat că pământul se afla în pragul prăbușirii, deoarece ființele umane au jefuit natura. El a îndemnat oamenii de pretutindeni să își regândească relația cu pământul pentru a restabili echilibrul și a-l proteja pentru generațiile viitoare.

 

Sănătatea solului este fundamentală pentru sănătatea planetei

Evaluarea globală a constatat că poluarea solului are implicații grave asupra sistemelor agroalimentare și a sănătății umane datorită impactului lor pe termen lung asupra mediului.

Raportul a constatat:

Utilizarea pesticidelor a crescut cu 75% între 2000 și 2017, cu aproximativ 109 milioane de tone de îngrășăminte de azot sintetice aplicate la nivel mondial în 2018.

Utilizarea materialelor plastice în agricultură a crescut semnificativ în ultimele decenii, cu 708000 de tone de plastic fără ambalaj consumate în agricultură în UE în 2019.

Producția anuală globală de produse chimice industriale s-a dublat la aproximativ 2,3 miliarde de tone de la începutul secolului 21 și se preconizează că va crește cu 85% până în 2030.

De asemenea, producția de deșeuri este în creștere. În prezent, lumea produce 2 miliarde de tone de deșeuri anual și se estimează că aceste cifre vor crește până la 3,4 miliarde de tone până în 2050 din cauza creșterii populației și a urbanizării.

 

Este necesară o acțiune urgentă pentru a încetini tendința

Evaluarea FAO-UNEP a prezis că poluarea solului și a mediului va continua să accelereze, cu excepția cazului în care ar exista o schimbare a modelelor de producție și consum și un angajament politic mai puternic de a sprijini gestionarea durabilă și de a respecta pe deplin natura.

Raportul a menționat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina gradul de poluare a solului, subliniind în același timp faptul că proliferarea contaminanților organici și a altor substanțe, cum ar fi produsele farmaceutice, antimicrobienele (care duc la bacterii mai rezistente), substanțele chimice industriale și reziduurile de plastic sunt fenomene din ce în ce mai alarmante.

Evaluarea globală a indicat că remedierea solurilor poluate este complexă și costisitoare și a subliniat necesitatea prevenirii pentru a preveni o situație agravată. A solicitat înființarea unui sistem global de informare și monitorizare a poluării solurilor, cadre juridice mai puternice pentru prevenirea și remedierea solurilor poluate și inițiative pentru a încuraja cooperarea tehnică și dezvoltarea capacităților.

Parteneriatul global al solului al FAO, împreună cu UNEP, vor colabora pentru a pune în aplicare recomandările raportului.