Piața ecologică din Europa continuă să crească. În 2018, sectorul organic european a cunoscut o creștere puternică în ceea ce privește suprafața, producătorii și piețele. A crescut cu aproape 8 la sută și a ajuns la 40,7 miliarde de euro. Unele dintre piețele importante s-au bucurat chiar de rate de creștere cu două cifre.

Peste 15,6 milioane de hectare de teren agricol sunt ecologice în Europa. Spania are cea mai mare suprafață.

În Europa, 15,6 milioane de hectare au fost organice în 2018. Uniunea Europeană înseamnă 13,8 milioane de hectare. Cu 2,2 milioane de hectare, Spania continuă să fie țara cu cea mai mare suprafață organică din Europa, urmată de Franța, cu 2 milioane de hectare, și Italia, tot cu 2, milioane de hectare.

Culturile organice au crescut cu 1,25 milioane de hectare în Europa și cu un milion de hectare în Uniunea Europeană, reprezentând o creștere de 8,7%, respectiv 7,6%. Franța a raportat peste 290.000 de hectare mai mult decât în 2017, iar Spania a raportat peste 160.000 de hectare.

Cu siguranță vă amintiți de la orele de geografie, din școală, de cât de mare este suprafața Liechtenstein. Ei bine, raportul arată că este țara cu cea mai mare pondere organică din totalul terenurilor agricole din lume. În Europa (și la nivel global), Liechtenstein a avut cea mai mare pondere organică din toate terenurile agricole (38,5 la sută) urmată de Austria, țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare pondere organică (24,7 la sută).

România face pași mici în acest sector, dar siguri. Și odată ce produsele de calitate vor convinge fermierii că pot paria pe ecologic, și suprafața cultivată organic din România va conta în Uniunea Europeană.