Dupa realizarea lucrarilor de întretinere a culturilor însămantate în toamna (orz, grau, rapita, triticale, secara, ovaz de toamna, etc.), următorul pas în agricultură va fi când se dă startul campaniei agricole de vară, prin care se recoltează plantele ajunse la maturitate și se pregătește terenul pentru înființarea culturilor de toamnă.

Până la începerea campaniei agricole de vară se realizează lucrările de întreținere a culturilor de toamnă, care sunt executate în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărui producător agricol. Se efectuează lucrări ecologice de combatere a bolilor și dăunatorilor în funcție de tehnologia fiecărei culturi, de starea terenului, de gradul de îmburuienare și de apariția bolilor și dăunatorilor.

Campania agricolă de vară are în vedere atât recoltarea plantelor ajunse la maturitate cât și pregătirea terenului pentru înființarea culturilor de toamnă în perioadele optime și respectarea tehnologiei specifice fiecărei culturi.

Principalele acțiuni de realizat pânã în campania agricolă de vară sunt:

  • Efectuarea de reparații și revizii la mașinile agricole înainte de începerea campaniei de recoltare.
  • Instruirea personalului asupra modului de prevenire a incendiilor și de acțiune în caz de incendiu.
  • Reglarea combinelor astfel încât să se execute recoltatul fără pierderi.
  • Paiele rezultate dupa seceriș necesită a fi strânse de pe teren sau eventual vor fi îmbalotate sau tocate.
  • Se interzice cu desăvârșire arderea paielor sau a altor resturi vegetale.
  • Finalizarea programului de recoltare și valorificarea producției la culturile de toamnă.
  • Finalizarea arăturilor pentru însământările de toamnă.

Pentru depozitarea produției obținute, producătorii trebuie să aibe la dispoziție și capacități de depozitare (magazii și silozuri). Producția secundară va fi balotată în vederea asigurării furajării animalelor în perioada de stabulație.